Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavan riski kuolla paksusuolen syöpään on laskenut viimeisten 30 vuoden kuluessa. Riski on kuitenkin edelleen merkittävä, huolimatta tulehduksellisten suolistosairauksien nykyaikaisesta hoidosta.

Ruotsalaiset ja tanskalaiset tutkijat ovat julkaisseet tätä päätelmää tukevat tutkimustuloksensa The Lancet -tiedelehdessä.

Tulehduksellisen paksusuolentulehduksen ja paksusuolen syövän välinen yhteys on tiedetty pitkään. Tutkijoita on mietityttänyt, minkä verran riskiin on mahdollisesti vaikuttanut se, että IBD-sairauksien hoidossa on menty selvästi eteenpäin viime vuosina.

Nyt ruotsalaiset ja tanskalaiset tutkijat seurasivat laajassa tutkimuksessaan 96 000 potilasta, joilla oli diagnosoitu tulehduksellinen paksusuolentulehdus vuosien 1969 ja 2017 välillä. Tutkimus osoitti, että nämä potilaat ovat yhä suuremmassa vaarassa paksusuolen syövän kehittymisen ja lopulta sairauteen menehtymisen suhteen.

Koko tutkimusjakson aikana haavaista paksusuolentulehdusta sairastavilla todettiin tutkimuksessa 66 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua paksusuolen syöpään kuin verrokkiryhmässä. Kuolleisuusaste oli vastaavasti 59 prosenttia korkeampi.

Jos huomioon otetaan vain tutkimuksen viimeisin viisivuotiskausi, luvut olivat 38 ja 25 prosenttia.

– Tutkimuksemme osoittaa, että näiden potilaiden seulontaa ja hoitoa voidaan todennäköisesti vielä kehittää, koska haavaista paksusuolentulehdusta sairastavat kuolevat yhä muita todennäköisemmin paksusuolen syöpään, vanhempi tutkija Ola Olén Karoliinisesta instituutista kertoo tiedotteessa.