Hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon taustalla oleva neuvottelu kunta-alan työehtosopimuksista jatkuu tänään torstaina klo 17.

– Kyllä on haastava resepti tämän kakun leipomisessa, kirjoitti sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Twitterissä.

Kuntapuolella kiistaa aiheuttaa erityisesti kysymys kilpailukykysopimukseen kuuluvien lomarahaleikkausten mahdollisesta korvaamisesta työntekijöille.

Tänä aamuna sosiaali- ja terveyspalvelualan ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon liittyivät myös yksityisellä puolella työskentelevät ERTOn, SuPerin ja Tehyn jäsenet.

Yksityisen sosiaalipalvelualan, terveyspalvelualan ja Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) työehtosopimusneuvotteluissa on kyse palkankorotuksista ja työntekijäpuolen pyrkimyksestä rajata nollasopimusten käyttöä.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla ammattijärjestöt tavoittelevat muutoksia työaikoihin ja palkkaohjelmaa, joka jollakin aikavälillä korjaisi alan palkkaeroa suhteessa kuntien palkkoihin.

Yksityisen sote-palvelualan työehtosopimuksia on Tehyn mukaan käytössä esimerkiksi lääkärikeskuksissa, työterveyshuollossa, suun terveydenhuollossa, vanhustenhuollossa, varhaiskasvatuksessa sekä mielenterveyskuntoutujien ja nuorten parissa tehtävässä työssä.