Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Ruokaviraston tuoreessa tutkimuksessa tarkastellaan suureen suosioon noussutta gluteenitonta ruokavaliota.

– Gluteenittomat tuotteet ovat välttämättömiä keliaakikoille, joille ruis, vehnä ja ohra eivät sovi niiden sisältämän gluteeni-proteiinin takia. Muille gluteenittomista tuotteista ei ole erityistä hyötyä ravintosisällön perusteella, kertoo erikoistutkija Helena Pastell Ruokaviraston verkkosivuilla.

Ruokaviraston mukaan joidenkin tutkimuksessa mukana olleiden gluteenittomien elintarvikkeiden raskasmetallipitoisuudet olivat suurempia kuin tavallisten tuotteiden.

Gluteenittomissa elintarvikkeissa oli enemmän nikkeliä ja lyijyä. Viljatuotteiden lyijypitoisuudet eivät kuitenkaan ylittäneet EU:n enimmäisrajoja. Vaikka nikkelille ei ole määritelty raja-arvoja, löydettyjen pitoisuuksien ei katsota Ruokaviraston mukaan aiheuttavan terveysriskiä.

Arseenia havaittiin lähinnä riisiä sisältävissä tuotteissa, joskin pitoisuudet olivat hyvin maltillisia.

– Raskasmetallit ovat suurina annoksina terveydelle haitallisia, minkä vuoksi niiden säännöllinen seuranta on tärkeää, kertoo Ruokaviraston tutkija Janne Järvinen.

Järvinen huomauttaa, että tutkimuksessa oli mukana rajoitettu määrä elintarvikkeita, joten tuloksia ei voi yleistää kaikkiin gluteenittomiin tuotteisiin. Raskasmetallipitoisuudet voivat myös vaihdella tuote-erittäin.

– Vaikka raskasmetallien määrät eivät olleet kovin korkeita, niiden vähentämiseen tulisi edelleen kiinnittää huomiota tuotekehityksessä, kertoo Järvinen.

Ruokaviraston mukaan gluteenittomien tuotteiden suosio kasvaa jatkuvasti. Viimeisen kymmenen vuoden aikana niiden myynti on lisääntynyt Suomessa 150 prosenttia kuluttajaa kohden. Keliaakikkojen lisäksi muutkin ostavat gluteenittomia tuotteita.

– Ensisijaisesti gluteenittomat tuotteet ovat suunnattuja keliakiaa sairastaville. Gluteenittomasta ruokavaliosta on kuitenkin tullut viime vuosina trendi-ilmiö ja gluteenittomien tuotteiden käyttö näyttää liittyvän myös erilaisiin muotiruokavalioihin, joissa vältetään viljoja, THL:n erityisasiantuntija Heli Reinivuo kertoo.

Lue myös: