Fysioterapeuttien tuki- ja liikuntaelinvaivojen suoravastaanotot lisääntyvät kovaa vauhtia eri puolilla Suomea.

Syksyllä suurista kaupungeista toiminnan ovat aloittaneet esimerkiksi Kuopio ja Turku.

Kainuun kuntayhtymässä toiminta alkaa marraskuussa kaikilla yhdeksällä terveysasemalla ja keskussairaalassa.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella fysioterapeutit alkavat pitää suoravastaanottoa ensi vuoden alussa kuuden kunnan alueella.

– Ensivaiheessa kohderyhmänä ovat selkäpotilaat, mutta tulevaisuudessa on tarkoitus mahdollisuuksien

mukaan laajentaa toimintaa koskemaan myös muita tule-ongelmia, sanoo sairaanhoitopiirin fysiatrian ylilääkäri Ari Räisänen.

Fysioterapeuttien suoravastaanottotoimintaa Lapin sairaanhoitopiirin alueella on aiemmin toteutettu Rovaniemen kaupungin työterveysliikelaitoksessa.

– Nopea hoitoonpääsy on tutkimuksissa lisännyt potilastyytyväisyyttä. Tutkimusten mukaan käyntikertoja on vähemmän kuin nykyisessä hoitokäytännössä, missä potilas kiertää lääkärin vastaanoton kautta.

Vain neljä prosenttia menee lääkärille

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa fysioterapeutin selkäoireisten potilaiden suoravastaanottoja on ollut jo noin kymmenen vuotta. Nykyinen maakunnallinen kaikki tuki- ja liikuntaelinsairaudet kattava suoravastaanotto käynnistyi vuosina 2012–13 työn ohessa toteutetun lisäkoulutuksen jälkeen.

Fysiatrian ylilääkärin Jari Ylisen mukaan kokemukset ovat olleet positiiviset. Vain neljä prosenttia suoravastaanotoille tulleista potilaista on ohjautunut lääkärin vastaanotolle.

Noin kolmasosalle potilasta on riittänyt yksi käynti fysioterapiassa.

– Fysioterapeutit pystyvät itsenäisesti hoitamaan suurimman osan tuki- ja liikuntaelinvaivaisista, jolloin lääkäriresursseja vapautuu muiden potilaiden hoitoon, Ylinen sanoo.

Hänen mukaansa tapaturmiin ja infektioihin liittyvät tule-sairaudet ohjataan yhä lääkäreille.

Ohjauksesta huolehtivat lisäkoulutuksen saaneet sairaanhoitajat ajanvarauksen yhteydessä.

– Esimerkiksi kihdin ja reuman perushoito ei tietenkään kuulu fysioterapeutille, mutta näitä on vain muutama prosentti kaikista tuki- ja liikuntaelinten sairauksista.

Byrokratia estää laajenemisen

Yleislääkäreiden ja työterveyslääkäreiden sairausvastaanoton potilaista neljäsosa tulee edelleen vastaanotolle tuki- ja liikuntaelinten vaivojen vuoksi.

– Tämä todennäköisesti vähentää yleislääkärin työn houkuttelevuutta, kun lääkärien peruskoulutuksen painopisteet ovat ihan muualla kuin tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa ja kuntoutuksessa, Jari Ylinen pohtii.

Keski-Suomessa lääkärit kannattavat Ylisen mukaan suoravastaanottojen lisäämistä. Esteenä on usein hallinnollinen byrokratia.

– Monissa kunnissa on tehty esityksiä toiminnan lisäämisestä, mutta usein ne kilpistyvät säästösyihin. Päättävä porras ei ymmärrä, miten suuria säästöjä suoravastaanotto tuo välittömästi ja pidemmällä aikavälillä.

Voisi toimia päivystyksessäkin

Vuonna 2014 fysioterapeutit hoitivat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen suoravastaanotoilla viisi prosenttia tuki- ja liikuntaelinpotilaista.

Silloin tehdyn arvion mukaan näinkin pienellä määrällä säästöä kertyi 260 000 euroa vuodessa verrattuna siihen, että potilaat olisivat kiertäneet lääkärin vastanoton kautta.

– Edelleen suurin osa tule-potilaista kiertää lääkärin kautta fysioterapeutin vastaanotolle, mikä aiheuttaa suuria lisäkustannuksia, Ylinen sanoo.

Ylisen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on keskusteltu suoravastaanottojen perustamisesta keskussairaalan päivystyksen yhteyteen.

– Myös erikoissairaanhoidon päivystykseen hakeutuu lähetteellä ja ilman lähetettä tule-potilaita, jotka fysioterapeutti pystyy hoitamaan ja varmistamaan, että kuntoutus lähtee käyntiin. Tästä ei ole tarkkaa määrällistä tilastoa, vaan keräämme kokemusta.

Fysioterapeutin suoravastaanoton aloittamista päivystyksessä on pohdittu myös Etelä-Karjalan Eksotessa, joka on suoravastaanottotoiminnan pioneerialue.

– Tämä edellyttäisi fysioterapeuttien työaikamuodon muuttamista vuorotyön mahdollistavaksi, mihin tuntuu toistaiseksi olevan iso kynnys, sanoo Eksoten kuntoutusylilääkäri Satu Luoto.

Luodon mukaan fysioterapeutti voisi hoitaa päivystyksessä tiettyjä potilaita itsenäisesti samaan tapaan kuin sairaanhoitajatkin.

– Olen haastatellut perusterveydenhuollon lääkäreitä erääseen tutkimukseen liittyen Kirkkonummella ja Eksotessa ja he ovat ”yhdestä suusta” sitä mieltä, että fysioterapeutti päivystyksessä lisäisi hoidon laatua, koska potilas saisi heti kuntoutuksellisen aktivoivan ohjauksen.

Lääkärit siis painottavat laatunäkökulmaa enemmänkin kuin resurssiajattelua.

Lue juttu kokonaisuudessaan Mediuutisten Summa-palvelusta.

Summa-palvelussa on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa.

Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus.