Start-up yritys Sanoste Oy on kehittänyt fysioterapeuteille työkalun, jossa yhdistyvät tekoäly ja pelillistäminen. Ratkaisulle on haettu patenttia.

Sanoste Digital Trainer on suomalainen innovaatio, jossa konenäköön perustuva tekoäly on opetettu tunnistamaan ihmisen 12 nivelen paikat. Se seuraa automaattisesti reaaliaikaisesti niiden liikettä. Tieto välittyy sekä asiakkaalle että fysioterapeutille.

– Fysioterapian haasteena on sen työvoimavaltaisuus. Siksi monissa maissa on jo nyt valtava puute fysioterapeuteista. Lisäksi tutkimusten mukaan noin 80 prosenttia asiakkaista ei noudata fysioterapeutilta saamiaan kotiohjeita, jolloin kuntoutuminen hidastuu, kertoo toimitusjohtaja Marianne Dannbom tiedotteessa.

Fysioterapeutti luo asiakkaalle henkilökohtaisen kotiohjelman, jossa jokaisesta liikkeestä on video ja tarkat suulliset ja kirjalliset ohjeet. Asiakas tekee ohjelman kannettavan tietokoneen ääressä. Järjestelmässä asiakas ei tarvitse mitään sensoreita tai ylimääräisiä laitteita.

Sanoste Digital Trainer motivoi asiakasta itsenäiseen kuntoutukseen. Mallisuorituksen lisäksi asiakasta motivoidaan ääneen perustuvilla kannustuksilla ja visuaalisilla palkinnoilla.

– Piloteissa asiakkaat ovat todenneet, että heitä motivoi tieto siitä, että heidän fysioterapeuttinsa näkee, ovatko he noudattaneet kuntoutusohjelmaansa.

Talvella yritys pilotoi ratkaisua neurologisessa kuntoutussairaalassa, ja tulokset olivat yrityksen mukaan todella hämmästyttäviä, sata prosenttia asiakkaista sitoutui kuntoutukseen.

Sanoste Digital Trainerin avulla fysioterapeutti kykenee hoitamaan useampia asiakkaita, mikä lisää alan tehokkuutta ja kannattavuutta.

Järjestelmä on tarkoitus lanseerata muutaman kuukauden kuluttua.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.