Moni valmistaja mainostaa flunssan tarttumista estäviä ja sen oireita lyhentäviä suihkeita. Valitsimme satunnaiset kaksi.

Onko suihkeiden tehosta näyttöä, dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta?

– Tutustuin kahteen erilaiseen flunssasuihkeeseen. ColdZyme­suihkeesta en löytänyt mitään tutkimustuloksia, joita pitäisin mielekkäänä. Siitä löytyi kaksi tutkimusta, joissa sairauslomien määrää verrattiin samoille ihmisille vuosi aikaisemmin kirjattujen sairauslomien määrään. Se ei ole oikea tapa tutkia flunssalääkkeen tehoa.

Kolmannessa tutkimuksessa taas kysyttiin urheilijoilta, millaiseksi he kokivat olonsa ilman minkäänlaista kontrolliryhmää. Kun tutkitaan ihmisten kokemia oireita, ei tuollaisesta tutkimuksesta voi päätellä mitään.

Viruseptin-valmisteesta taas löytyi useita tutkimuksia, jotka on tehty hyvin ja julkaistu kunnollisissa lehdissä. Näissä tutkimuksissa osoitettiin, että tuotteella on vaikutusta flunssan oireisiin.

Miten suihke toimii?

– Viruseptin sisältää karrageenia, jonka väitetään tarttuvan viruksiin ja kapseloivan ne. ColdZyme taas sisältää trypsiiniä, jonka väitetään muodostavan kalvon kurkkuun.

Voiko flunssasuihketta suositella?

– Viruseptinin kokeileminen voi olla mielekästä julkaistujen tutkimusten perusteella. Laajempien suositusten esittäminen edellyttäisi kuitenkin tarkempaa hinta-hyötysuhteen arviointia.

Voiko flunssaa ehkäistä?

– Perusflunssaan ei ole tiedossa hyvää ehkäisykeinoa. Sinkistä ja c-vitamiinista on tutkimustuloksia, joiden mukaan ne lyhentävät flunssan kestoa, mutta ei niitäkään kannata ennaltaehkäisevästi käyttää.

Mitä sinkistä tiedetään?

– Olen tehnyt meta-analyyseja sinkki-imeskelytablettien tehosta ja lisäksi oman satunnaistetun tutkimuksen. Amerikkalaisissa tutkimuksista on saatu vahvaa näyttöä sille, että sinkki lyhentää flunssan kestoa, mutta kun teimme oman tutkimuksen Suomessa, sinkki ei lyhentänyt koehenkilöiden flunssaa. Todennäköisesti erot johtuvat tablettien eroista. Amerikkalaisten tutkimusten sinkkitabletit ovat olleet jopa neljä kertaa suurempia kuin oman tutkimuksemme tabletti. Lisäksi omassa tutkimuksessamme sinkin annos oli varsin alhainen ja hoitoaika lyhyt.

Omassa tutkimuksessamme yksi kolmasosa ei raportoinut sinkkitableteista minkäänlaista epämukavuutta. Flunssa on niin yleinen vaiva, että jos kolmasosakin saisi apua sinkistä, sekin voi olla ihan hyvä asia.

En löytänyt tutkimustuloksia, joita pitäisin mielekkäänä.