Sairaaloissa eri puolilla Yhdysvaltain Floridaa alkaa olla pulaa nestemäisestä hapesta, kertoo tietotoimisto Axios. Happilisä on tärkeä tuki koronan vakavaa muotoa sairastavien potilaiden hoidossa.

Kyseessä on sama hapen muoto, jota käytetään esimerkiksi laadukkaiden, lääketieteellisissä tuotteissa tarvittavien metallien valmistamisessa ja vedenpuhdistuksessa.

Orlandon kaupunki onkin pyytänyt asukkaitaan hillitsemään vedenkulutustaan, jotta happea riittää sairaaloiden tarpeisiin.

”Heidän on pakko tehdä se, sillä kyse on ihmishengistä.”

Tämä on yksi esimerkki eturistiriidoista, joita paheneva koronaepidemia Yhdysvalloissa poikii. Axiosin mukaan happea valmistavat yritykset, kuten Airgas, ovat ohjanneet kaiken tuotantonsa sairaaloille jättäen teolliset asiakkaansa pulaan. Se voi johtaa oikeusjuttuihin sopimusrikkomuksista.

Happialan järjestön Compressed Gas Associationin edustajan Rich Gottwaldin mukaan hapentuottajat ovat valmiit ottamaan tässä juridisen riskin.

”Heidän on pakko tehdä se, sillä kyse on ihmishengistä, ja niiden suojaaminen on tärkeämpää ”, hän on tietotoimiston mukaan sanonut.

Floridan sairaaloiden happivajetta pahentaa myös Yhdysvaltain krooninen pula rekkakuskeista ja se, ettei kuumassa osavaltiossa ole riittävästi kylmäkuljetuskalustoa.

Nestemäinen happi on säilytettävä hyvin kylmässä, joten sitä on vaikea siirtää pitkiä matkoja.