FinnGen-geenitutkimushankkeeseen on kerätty jo yli 70 000 uutta biopankkinäytettä sen jälkeen, kun toiminta alkoi viime elokuussa.

– Se on ylittänyt kaikki odotukset, sanoo FinnGen-hanketta alusta asti luotsannut professori Aarno Palotie Suomen molekyylilääketieteen instituutista.

Katso professori Aarno Palotien haastattelu kokonaisuudessaan täältä.

Palotie puhui viime torstaina Mediuutisten Tiedon vallankumous ja yksilöllinen terveydenhuolto -tapahtumassa Helsingissä.

Palotie toivoo, etteivät hallinnolliset, tekniset tai muut regulatoriset esteet hidastaisi muuten hyvin alkanutta toimintaa liikaa.

Tällä hetkellä esimerkiksi jo olemassa olevien näytteiden siirto biopankkiin kestää Palotien mukaan yli vuoden. Palotie toivookin, että niin sanottu regulatorinen flow saataisiin vihdoin kuntoon.

FinnGenin tavoitteena on kerätä tämän vuoden elokuuhun mennessä jo 100 000 uutta suomalaista biopankkinäytettä, kun tavoite seuraavien kuuden hankevuoden aikana on 285 000 uutta näytettä.

Yhteensä tavoitteena on saada 500 000 suomalaisen DNA-näytteet tutkijoiden käyttöön, kun hanke päättyy. Näistä 215 000 on jo kerättynä biopankeissa. Loput kerätään esimerkiksi sairaaloissa potilaskäyntien yhteydessä.

FinnGen-geenitutkimushanke aikoo tehdä Suomesta edelläkävijän yksilöllisessä terveydenhoidossa ja biolääketieteessä.

Kuinka jättimäinen FinnGen-hanke saatiin Suomeen ja mitä se vaati? Lue aiheesta lisää täältä.