Tampereen tuberkuloosisäätiö on myöntänyt Fimlab Laboratoriot Oy:lle 0,5 miljoonan euron suuruisen apurahan covid-19 -infektion diagnostiikkaa koskevaan tutkimukseen ja -tuotekehitykseen.

Apuraha myönnettiin tutkimukseen, jonka tavoitteena on tutkia koronaviruksen diagnostiikan vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Hankkeessa pyritään arvioimaan erilaisten diagnostisten menetelmien toimivuutta ja optimoimaan diagnostinen polku epidemian mahdollisten myöhempien aaltojen torjumiseksi. Tutkimus- ja kehitystyö tehdään yhteistyössä Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Tampereen yliopiston kanssa.

– Kyseessä on merkittävä ja tärkeä panostus täysin uuden taudin diagnostiikkaa koskevaan tutkimukseen, sanoo Fimlabin toimitusjohtaja Ari Miettinen tiedotteessa.

– Ulkopuolisen tutkimusrahoituksen merkitys korostuu erityisesti nyt, kun terveydenhuollon talous on koronakriisin vuoksi poikkeuksellisella koetuksella, Miettinen sanoo.

Tutkimustulokset auttavat kehittämään Suomen terveydenhuollon kykyä torjua epidemian mahdollisia myöhempiä aaltoja ja myös muita pandemioita.

– Markkinoilla olevista erilaisista koronavirustesteistä kertyvää aineistoa analysoidaan jo tämän vuoden aikana. Dataa pyritään rinnastamaan esimerkiksi THL:n tietoihin siitä, mikä osuus väestöstä on testattu sekä tietoihin sairastuvuudesta ja kuolleisuudesta, kertoo osastonylilääkäri, dosentti Janne Aittoniemi tiedotteessa.

Päämääränä on optimoida koko diagnostiikkaprosessi aina näytteenotosta siihen asti, kun tiedot päätyvät asiakkaille ja lääkäreille.

Tampereen tuberkuloosisäätiön tarkoitus on tukea tieteellistä tuberkuloosin ja hengityselinsairauksien tutkimustyötä Suomessa. Lahjoituksessa yhdistyvät säätiön tarkoitus ja tutkijoiden edellytykset käytännönläheiseen ja taudin vastustamistyötä välittömästi hyödyttävään tutkimukseen.

– Myönnetty apuraha on säätiön 65-vuotisen historian selvästi suurin. Säätiö haluaa tällä apurahalla tukea Fimlabin merkittävää ja ajankohtaista tutkimushanketta koronaviruksen aiheuttaman vakavan pandemian torjunnassa, sanoo Tampereen tuberkuloosisäätiön puheenjohtaja Markku Lilja tiedotteessa.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.