Pirkanmaalla julkisen puolen koronatestien analysoinnista vastaa laboratorioyhtiö Fimlab. Omia testauspisteitä heillä on Tampereella Taysin ja Hatanpään sairaaloissa sekä drive in -testauspiste Lielahdessa.

Viden sairaanhoitopiirin omistaman Fimlabin keskuslaboratorio Tampereella analysoi myös muiden pirkanmaalaiskuntien ottamia koronatestinäytteitä sekä näytteitä Fimlabin muilta toimialueilta kuten Kanta-Hämeestä.

Palvelujohtaja Anu Mustila sanoo, että tällä hetkellä kaikki tarjotut testausajat menevät kuumille kiville. Maanantaina avatun Lielahden drive in -testauspisteen kautta haetaan helpotusta näytteenottosumaan.

– Teemme reilu puolet kaikesta Pirkanmaan koronatestauksesta. Näytteitä otamme 500 päivässä ja pirkanmaalaisia näytteitä analysoimme noin tuhat päivässä ja siihen lisäksi toiset tuhat muilta alueilta tulevaa näytettä.

Isot näytemassat Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirin alueilta tulevat analysoitaviksi keskuslaboratorioon Tampereelle. Paikallisissa keskussairaaloissa analysoidaan Mustilan mukaan pika pcr-analytiikalla sairaaloiden kriittisten potilaiden näytteet.

– Tällä hetkellä tulosten saamisen kanssa on haastetta, kun näytteitä tulee paljon ja kysyntä on valtavaa. Tavoitteenamme on toimittaa tulokset kahdessa vuorokaudessa, nyt menee kolmesta neljään vuorokautta.

Fimlabin omat näytteenottopisteet Tampereella, drive in -piste mukaan lukien toimivat vain ajanvarauksella. Mustilan mukaan odotusaika koronatestiin pääsemiseksi on nyt noin viisi vuorokautta.

Hän uskoo, että keskiviikkona drive in -pisteelle saadaan avattua lisää testausaikoja. Tarkoitus on siirtää painopistettä drive iniin, koska siellä näytteitä pystytään ottamaan tehokkaasti.

Testauspiste on tarkoitus pitää auki myös viikonloppuisin. Mustilan mukaan Fimlabilla on reaaliaikaiset järjestelmät, eli kapasiteetin lisääminen onnistuu lennosta.

– Sekin haaste on, että meiltä on puuttunut näytteitä ottavia käsiä. Olemme rekrytoineet uusia ja koettaneet perehdyttää vauhdikkaasti työhön sitä mukaa, kun työvoimaa on saatu osoitettua.

Tällä hetkellä ohjeistus on, että kaikissa hengitystieinfektio-oireissa tulee hakeutua koronavirustestiin. Mustilan mukaan testauskriteerejä tulisi tarkastella yhdessä asiantuntijoiden kanssa valtakunnallisesti.

– Varmasti kaikki laboratorio- ja terveydenhuoltotoimijat yrittävät nyt tehdä toimenpiteitä sen eteen, että tämän mallin kanssa pärjätään.

Syksyn hengitystieinfektioiden epidemiakausi lähestyy. Mustilan mukaan tuntuu, ettei kapasiteetti riitä aivan täyttämään testauskriteeristön vaatimuksia.

– Kysyntä on räjähdysmäisesti kasvanut, miten se tästä vielä kasvaa, kun mennään kohti epidemiakautta, hän pohtii.

THL:n ohjeiden mukaan lieväoireinen lapsi tulee herkästi viedä koronatestiin, mikä tarkoittaa usein myös vanhemmalle poissaoloa töistä. Yksityisellä puolella koronatestiin voi päästä jopa samana päivänä, mutta myös siellä testien kysyntä kasvaa koko ajan.