Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea aikoo avata hakukoneen lääkkeiden saatavuushäiriöille vuodenvaihteessa.

– Hakukoneesta näkyvät kaikki Fimeaan ilmoitetut saatavuushäiriöt, ja hakukone on kaikkien saatavilla, kertoo Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti.

Hakukoneen suunnittelu on aloitettu jo elokuussa. Linnolahden mukaan prosessiin liittyy muutakin kuin varsinaisen hakukoneen tuottaminen.

– Tämä on ollut pidempi prosessi, joka liittyy koko lääkevalmiste- ja myyntiluparekisterin uudistukseen, ei pelkästään hakukoneeseen.

Linnolahden mukaan tilanne lääkkeiden saatavuushäiriöissä on pysynyt ennallaan viime kesästä lähtien.

– Tänä vuonna tulee enemmän ilmoituksia kuin viime vuonna. Näyttää siltä, että saatavuushäiriöt eivät ole ainakaan vähentymään päin.

Syynä saatavuushäiriöihin saattaa esimerkiksi olla se, että lääkeraaka-aineiden saanti on hyvin keskittynyttä.

– Joidenkin lääkeraaka-aineiden tuottajia voi olla globaalisti vain yksittäisiä. Jos yhdelle tulee ongelma, vaikutus on hyvin laaja. Hankalimpia tilanteita ovat ne, joissa lääkkeelle ei ole suoraan korvaavaa valmistetta.

Eniten saatavuushäiriöitä on ollut verenpainelääkeryhmissä ja hermostoon vaikuttavissa kipulääkeryhmissä. Niissä on Linnolahden mukaan myös paljon korvaavia valmisteita.

Poikkeava tilanne aiheutui, kun saatavuushäiriö kosketti rintasyöpälääke letrosolia, joka on laajasti käytössä oleva valmiste. Saatavuushäiriö vaikutti kaikkiin kuuteen kaupan olevaan valmisteeseen, minkä vuoksi oli vaikea löytää korvaavaa lääkitystä.

Linnolahden mukaan ongelmia tulee, jos valmistajat eivät ilmoita saatavuushäiriöistä riittävän ajoissa.

– Niistä kuuluisi ilmoittaa kaksi kuukautta etukäteen, jotta apteekit pystyvät varautumaan niihin. Toiset toimijat voivat hankkia lääkettä, jos vaikeuksissa oleva yritys ilmoittaa ajoissa.

Lue myös: