Suomessa ei ole syytä FFP-luokan suojainten eli kansankielisemmin kasvomaskien laajempaan käyttöön, toteaa Työterveyslaitos.

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi Työterveyslaitokselle tehtäväksi selvittää, olisiko FFP-luokan suojaimet syytä ottaa laajempaan käyttöön myös Suomessa. Taustalla on kansainvälinen kehitys, sillä Keski-Euroopan huonontunut koronavirustilanne on saanut muun muassa Saksan suosittelemaan FFP2-luokan suojainten käyttöä kansalaisilleen.

– Arjen käyttöön riittää kirurginen maski, eikä FFP2-tason hengityksensuojaimia tarvitse ottaa laajempaan käyttöön Suomessa, pääjohtaja Antti Koivula Työterveyslaitoksesta sanoo tiedotteessa.

Laitos perustele päätelmäänsä myös sillä, että Suomessa tautitilanne on parempi kuin monessa muussa maassa, vaikkakin meilläkin monin paikoin huononemassa.

Työterveyslaitoksen mukaan ”kirurgisia maskeja on saatavilla, joten niiden käyttöä voi lisätä”.

– FFP2-luokan hengityksensuojaimet tulee varata henkilöille, jotka työssään tarvitsevat tehokasta suojausta. Esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat FFP2-suojaimia aerosolia tuottavissa toimenpiteissä. Myös mm. teollisuudessa on monia työtehtäviä, joissa on terveydelle haitallisia pölyjä ja siksi niissä tarvitaan FFP2-suojaimia, laitos toteaa.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden mukaan koronavirus tarttuu ennen kaikkea lähietäisyydellä pisaratartuntana. Tärkeimmät tartunnan torjuntakeinot ovat turvavälit, käsien pesu ja yskimishygienia, TTL toteaa.

Suomessa tavallisemmin käytetty suu-nenäsuojain eli ns. kirurginen maski vähentää pisaratartunnan levittämisen riskiä oikein käytettynä. TTL huomauttaa, että kirurgisia maskeja käytetään muun muassa sairaaloissa leikkauksissa.