Koronatoipilaiden veren plasman antamista vaikeaa taudin versiota sairastaville hoitona tutkitaan eri puolilla maailmaa, muun muassa Suomessa. Hoitoa pidetään todennäköisesti turvallisena, mutta tutkimusnäyttö sen tehosta on puutteellista.

Amerikkalaisen Mayo-klinikan 35 000 potilaalla tekemässä tutkimuksessa havaittiin plasmahoidon vähentävän jonkin verran sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden kuolleisuutta. Tutkimus ei kuitenkaan ole vertaisarvioitu eikä siinä ollut kontrolliryhmää, joten tulokset ovat vaikeatulkintaisia.

Erityisen paljon kannatusta tälle hoitomuodolle on ollut Yhdysvalloissa, ja lääkeviranomainen FDA:ta on painostettu antamaan hoidolle hätäkäyttölupa (EUA emergency use authorization) , vaatijoiden etunenässä on ollut presidentti Donald Trump.

Viime viikolla liittovaltion terveysviranomaiset puolestaan vetosivat FDA:han, että se pidättäytyisi toipilasplasman sallimisesta hätähoitona, koska näyttö tehosta on liian heikkoa. Eilen sunnuntaina FDA kuitenkin antoi hoidolle hätäkäyttöluvan, kertoo tietotoimisto Axios.

Julkisuudessa on herättänyt ihmetystä, että FDA antoi luvan päivä sen jälkeen, kun presidentti Trump on syyttänyt viranomaisia hidastelusta asiassa ja yrityksestä vahingoittaa hätä poliittisesti. Huomenna virallisesti republikaanien presidenttiehdokkaaksi julistettava Trump otti heti kaiken kunnian irti FDA:n ratkaisusta.

FDA:n sunnuntaisen tiedotteen mukaan saatavilla olevan tutkimusnäytön perusteella se arvelee olevan järkevää olettaa, että covid-19-toipilaiden plasma saattaa joillakin sairaalahoitoon joutuneilla koronapotilailla helpottaa tai lyhentää tautia ja että mahdolliset hoidon hyödyt ovat pienemmät kuin sen ehkä aiheuttamat haitat.

Lääkeviranomainen kuitenkin painottaa, että hätäkäyttölupa ei tee tarpeettomiksi meneillään olevia randomoituja tutkimuksia toipilasplasman turvallisuudesta ja tehosta.