Facebook ja New Yorkin yliopisto ovat julkaisseet kolme avointa koneoppimismallia, jotka on kehitetty koronaviruspotilaiden tutkimiseen. Niiden avulla voidaan ennustaa potilaan kuntoa ja hoidon tarvetta jopa neljän vuorokauden päähän.

Hurjaa jälkeä Yhdysvalloissa tekevä koronaviruspandemia on täyttänyt monien osavaltioiden tehohoito-osastot, joten luotettavien ennusteiden tekeminen on elintärkeää. Facebook mainostaakin mallien ennustavan potilaan tarvetta tehohoidolle ja lisähapelle ihmisarviota paremmin.

Monet muutkin tahot ovat kehittäneet keuhkokuvia analysoivia tekoälyjä. Niitä käytetään kuitenkin itse sairauden löytämiseen, ei ennusteiden tekemiseen, Venturebeat kertoo.

Aivan pelkkää ylistystä tekniikka ei saa osakseen. Lukuisat eri radiologiaan perehtyneet tahot ympäri maailmaa ovat kehottaneet välttämään röntgenkuvien tai tietokonetomografialla aikaansaatujen kuvien käyttöä covid-diagnosointiin. Parhaimmatkaan tekoälyt eivät aina pysty erottamaan, milloin kuvissa näkyy koronaviruksen tuotoksia ja milloin puolestaan muiden virus- tai bakteeritautien aiheuttamia jälkiä.

Ongelmia tuottaa myös mallien opetuksessa käytetty, amerikkalaisista potilaista kerätty materiaalia. Wuhanissa hyviä tuloksia tuottanut koneoppimismalli romahti tarkkuudessaan nopanheiton tasolle, kun sillä yritettiin diagnosoida potilaita New Yorkissa. Tutkijoiden mukaan uusien mallien kouluttaminen onnistuu kuitenkin nopeasti jopa vain yhden grafiikkasuorittimen laskentatehoa hyödyntämällä.

Lue myös: