Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on aloittanut tutkimuksen koirien maahantuonnin aiheuttamasta terveysriskistä ihmisille ja seurakoirille.

Tutkimuksessa tuontikoirien laboratorionäytteistä selvitetään, ovatko tuontikoiran rabiesrokotukset kunnossa ja vastaavatko ne lemmikkieläinpassin merkintöjä.

Samalla tutkitaan, onko koirassa ihmiseen tarttuvia moniresistenttejä bakteereita, kuten MRSA:ta ja ESBL:ta, tai taudinaiheuttajia, joita Suomessa ei tavanomaisesti esiinny.

Koiran ulosteesta saadaan selville, onko siinä esimerkiksi myyräekinokokin munia eli mahdollisia ihmiseenkin tarttuvia heisimatoja.

Suomessa ei ole Eviran mukaan riittävästi maakohtaista tietoa tuontikoirista ja niiden mahdollisesti kantamista taudinaiheuttajista.

Evira uutisoi viime vuoden marraskuussa, että se oli löytänyt venäläisistä tuontikoirista kolistiinille vastustuskykyisen, mcr-1-geeniä kantavan bakteerin.

Siirtyvää mcr-1-geeniä kantavaa bakteeria ei ole aiemmin todettu eläimillä Suomessa. Eristetyt bakteerit olivat vastustuskykyisiä eli resistenttejä myös monille muille antibiooteille. Resistenssi voi siirtyä myös eläimistä ihmisiin.

Siirtyvän kolistiiniresistenssin yleistymistä pidetään maailmanlaajuisesti Eviran mukaan hyvin huolestuttavana, sillä kolistiinilla hoidetaan sellaisia ihmisten infektioita, joihin muut antibiootit eivät enää tehoa.