EU-instituutiot neuvottelivat torstaina alustavan sovun EU:n digitaalisesta koronatodistuksesta eli arkikielellä koronapassista.

Koronatodistus osoittaa, että sen haltija on joko rokotettu koronavirusta vastaan, hänellä on tuore negatiivinen testitulos tai hän on parantunut taudista.

Todistuksen päämäärä on helpottaa rajaliikennettä ja mahdollistaa vapaan liikkuvuuden paluu Euroopan unionissa. Todistus olisi tarkoitus saada käyttöön ”kesälomakaudeksi”, mutta käytännössä toteutus venynee heinäkuulle.

Suomessa koronatodistusten käyttöönoton valmistelusta on vastannut sosiaali- ja terveysministeriö. Koronatodistuksen saa käyttöön Omakanta-palvelusta. Todistuksen saa tarvittaessa myös paperisena versiona rokotuksen antaneesta toimipaikasta.

EU-asetus on voimassa 12 kuukautta. EU-instituutiot painottavat, että todistus ei ole edellytys vapaalle liikkumiselle eikä se myöskään ole matkustusasiakirja. Siksi siitä ei pitäisi puhua ”passina”.

– Neuvottelutulos ei täysin vastaa parlamentin vaatimuksia, mutta on silti merkittävä parannus nykytilanteeseen miljoonille EU-kansalaisille. Tämä on ensimmäinen askel toimivan Schengen-alueen palauttamiseksi”, parlamentin esittelijä Juan Fernando López Aguilar (S&D) totesi. Hän toimi parlamentin edustajana niin kutsutuissa trilogeissa, joissa parlamentti, neuvosto ja komissio sovittavat yhteen näkemyksiään.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Neuvottelija. Euroopan parlamentin neuvottelija Juan Fernando López Aguilar totesi, että trilogissa saatiin aikaan ”suotuisa diili”, joka kunnioitti parlamentin päävaatimuksia. Alexis HAULOT

Neuvotteluissa sovittiin rahoituksesta koronatestien ostamiseen. Parlamentti vaati, että testejä täytyy olla saatavilla ”yleisesti ja edullisesti”.

Euroopan komissio käyttää ainakin 100 miljoonaa euroa hätätilanteen tukivälineen varoja koronatestien ostamiseen. Testien tulee hyödyttää ennen kaikkea ihmisiä, jotka kulkevat usein valtioiden rajojen yli esimerkiksi työntekoa, koulunkäyntiä tai sukulointia varten.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen twiittasi, että koronatodistuksesta tulee avainrakennuspalikka turvallisen ja helpon matkustamisen palauttamiseen Euroopan unionissa.

Jäsenmaiden on hyväksyttävä muiden maiden myöntämät rokotustodistukset, jos rokote on Euroopan lääkeviraston Eman hyväksymä. Ema on antanut hyväksyntänsä Pfizer-BioNTechin, Modernan, AstraZenecan ja Janssenin rokotteille.

Neuvotteluissa sovittu teksti viedään seuraavaksi parlamentin kansalaisvapauksien valiokunnan ja täysistunnon äänestykseen sekä neuvoston hyväksyttäväksi.

Valiokunta äänestää asiasta ensi viikolla, ja mahdollisen hyväksymisen jälkeen sopu on parlamentin täysistunnon käsittelyssä kesäkuun 7.–10. päivä.