Euroopan lääkevirasto EMA:n ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden komitea ( Committee for Medicinal Products for Human Use CHMP) suositti perjantaina, että Gileadin valmistamaa remdesiviriä voidaan käyttää kokeellisena lääkkeenä joidenkin potilaiden covid-19-koronavirusinfektioissa.

CHMP:n puheenjohtaja Harald Enzman sanoo tietopalvelu FirstWord Pharmassa, että kliiniset kokeet pysyvät lääkekehityksessä turvallisuuden ja tehon osoittamisen kultaisena standardina jatkossakin, mutta että viranomainen tiedostaa tarpeen sallia sellaisten potilaiden saada hallitusti hoitoa kokeellisella lääkkeellä, joita ei kelpuuteta kliinisiin lääkekokeisiin.

EMA kuitenkin muistuttaa, että vaikka remdesivirillä on ollut vaikutusta koronavirukseen laboratoriokokeissa, niin sen käytöstä uuden koronaviruksen aiheuttamasta infektioista kärsivillä potilailla on vain rajoitetusti näyttöä.

Alun perin Ebola-lääkkeeksi kehitetty remdesivir on vilkkaan tutkimuksen kohteena koronavirusinfektiolle lääkettä etsivissä ryhmissä ympäri maailman.

Kiinnostus lääkettä kohtaan on nyt niin suurta, että Gileadilla on ollut vaikeuksia vastata tarpeeseen.

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.