Euroopan investointipankki (EIP) ja Vaasan sairaanhoitopiiri sopivat juuri, että EIP lainaa sairaanhoitopiirille 72,5 miljoonaa euroa.

Lainarahalla on tarkoitus kehittää Vaasan keskussairaalaa.

”Meillä on runsaasti kokemusta suomalaisten sairaaloiden rahoittamisesta. Olemme investoineet niihin yli kaksi miljardia euroa viimeisten 15 vuoden aikana, ja on mukava päästä rahoittamaan nyt myös Vaasan keskussairaalaa”, EIP:n varapääjohtaja Thomas Östros sanoo tiedotteessa.

”Tämänhetkisessä tilanteessa terveydenhuollon palveluihin tehdyt investoinnit ovat ehdottomasti järkevä tapa käyttää rahaa.”

Osa Vaasan keskussairaalasta on peräisin vuodelta 1904

Sairaanhoitopiiri tarvitsee lainarahaa Vaasan keskussairaalan toiminnan ja tilojen nykyaikaistamiseksi ja palvelujen yhdistämiseksi samalle alueelle. Vaasan keskussairaalan päätoimitilat ovat nyt hajallaan varsin laajalla sairaala-alueella, ja osa rakennuksista on valmistunut jo vuonna 1904.

Nykyiseen keskussairaalarakennukseen on tarkoitus lisätä uusi siipi eli H-rakennus, joka yhdistää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut samaan paikkaan. Niiden seuraan siirtyy myös psykiatrian yksikkö, jolla on nyt tilat neljän kilometrin päässä muista.

”Uuden sairaalarakennuksemme tärkein tavoite on yhdistää saman katon alle erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon sekä sosiaalihuollon palveluja. Rahoittamalla tätä hanketta EIP mahdollistaa lainan saamisen hyvillä ehdoilla ja sellaisella takaisinmaksuajalla, joka sopii taloudellisiin kestävyyssuunnitelmiimme”, Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen sanoo.

Lainaa hyvillä ehdoilla ja takaisinmaksuajalla

Uusi sairaalarakennus parantaa tiedotteen mukaan sairaanhoitopiirin yleistä tehokkuutta, mukaan lukien energiatehokkuutta, mikä tuo merkittäviä kustannussäästöjä.

Käytännössä uusi rakennus antaa mahdollisuuden järjestää uudelleen ja eristää tiettyjä osia sairaalasta tuottamatta häiriötä muille toiminnoille. Tämä antaa terveydenhuoltojärjestelmälle paremmat valmiudet toimia nykyisen koronaviruspandemian kaltaisissa kriisitilanteissa.

Vaasa tarvitsee uuden potilastietojärjestelmän

Vaasan sairaanhoitopiiri joutuu rakentamaan muutakin uutta lähiaikoina.

Etsinnässä on tulevaisuuden potilastietojärjestelmä pari viikkoa sitten Keski-Suomen sairaanhoitopiirin epäröinnin vuoksi kaatuneen, neljän sairaanhoitopiirin yhteisen Aster-potilastietojärjestelmän hankkimiseksi.

Nyt asian prosessointi on aloitettava alusta.

"Uskoisin, että jo seuraavassa hallituksen kokouksessa meillä on ehdotus uuden hankkeen käynnistämisestä ja mahdollisesti uuden kilpailutuksen valmistelusta”, Kinnunen totesi Yle Österbottenille.

"Nyt meidän on keskusteltava siitä, mitä haluamme. Onko tarve muuttunut siitä, kun viimeksi aloitimme?"

Ylelle puhuneen Kinnusen mukaan on todennäköistä, ettei Vaasan sairaanhoitopiiri pysty yksin hankkimaan toisen sukupolven järjestelmää.