Ranskalaisen lääkeyhtiö Sanofin rokotteen valmistuminen viivästyy, yhtiö tiedottaa.

EU on sopinut etukäteen 300 miljoonan annoksen hankkimisesta Sanofin ja brittiläinen GlaxoSmithKlinen rokotekehityshankkeelta.

Ensimmäisen vaiheen testitulokset osoittivat rokotteelle hyvän tehon rokotettujen immuunivasteeseen uutta koronavirusta vastaan. Se oli verrattavissa taudista toipuneisiin 18–49-vuotiaiden aikuisten immuunivasteeseen.

Ongelmaksi muodostuivat kuitenkin tätä vanhemmat ihmiset, joilla immuunivaste osoittautui riittämättömäksi. Nyt yhtiöt aikovat muokata rokotteen antigeenipitoisuutta, eli ainetta tai aineita, jotka rokotteessa aiheuttavat potilaille taudilta suojaavani immuunivasteen.

Yhtiöt arvioivat, että rokote saadaan käyttöön vuoden 2021 viimeisellä vuosineljänneksellä, ja kolmannen vaiheen eli faasin testit voidaan aloittaa vuoden toisella vuosineljänneksellä.

– Maailma tarvitsee useamman kuin yhden rokotteen pandemian torjumiseksi. Olemme pettyneitä tänään ilmoitettuun viiveeseen, mutta kaikki päätöksemme perustuvat tieteeseen ja dataan. Olemme löytäneet tilanteeseen ratkaisun ja olemme sitoutuneina tuomaan käyttöön turvallisen ja tehokkaan covid-19-rokotteen, sanoo Sanofin varatoimitusjohtaja Thomas Triomphe tiedotteessa.

EU-komissio neuvottelee jäsenmaiden puolesta rokotteiden yhteishankintasopimuksia. Sopimukset on tehty jo esimerkiksi Modernan, AstraZenecan, Janssen Pharmaceutica NV:n, BioNTech-Pfizer:n ja CureVac:n rokotteista.

Esimerksi AstraZenecalta EU on sopinut hankkivansa 400 miljoonan annosta ja lääkeyhtiö Johnson & Johnsonilta korkeintaan 400 miljoonaa annosta.

Iso-Britanniassa puolestaan on jo aloitettu rokottaminen Pfizer- ja BioNTech- lääkeyhtiöiden koronarokotteella.