EU:n koronatodistuksesta annettu asetus tulee voimaan tänään torstaina.

EU-kansalaiset ja EU:ssa asuvat voivat nyt saada EU:n koronatodistuksen, joka kelpaa kaikkialla EU:ssa. Todistuksia on alettu jo antaa ennen asetuksen voimaantuloa 21 EU-maassa sekä Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

Viidessä EU-maassa todistusten anto alkaa tänään. Suomi otti todistuksen käyttöön jo viime viikolla.

EU:n koronatodistuksen on tarkoitus helpottaa turvallista liikkumista EU:n sisällä koronapandemian aikana. Kaikilla eurooppalaisilla on oikeus vapaaseen liikkuvuuteen, myös ilman todistusta, mutta todistus helpottaa matkustamista ja vapauttaa matkustajan tietyistä rajoituksista, kuten karanteenista. Jokainen EU-maa kuitenkin itse päättää, millaisia todistuksia se vaatii maahan tulevilta matkustajilta.

Todistukseen merkitään tiedot covid-19-rokotuksista, testeistä ja taudista paranemisesta, ja se on ilmainen. Todistuksen voi saada kaikilla EU:n virallisilla kielillä sekä digitaalisena että paperimuodossa.

EU:n koronatodistus korvaa kansallisen koronarokotustodistuksen. EU:n koronatodistuksen saa Omakannan lisäksi tulosteena omasta terveyskeskuksesta tai muusta terveydenhuollon yksiköstä.

Euroopan komission Suomen-edustuston mukaan todistus on tietoturvallinen. Siihen sisältyy digitaalisesti allekirjoitettu QR-koodi.