Euroopan lääkevirasto EMA suosittelee Astra Zenecan rokotteen käyttöä. Päätös oli ennakoitu, sillä jo aiemmin tällä viikolla EMA oli ilmoittanut, ettei yhteyttä veritulppien ja rokotteiden välillä ole.

EMA:n johtajan Emer Cooken mahdollisia ongelmia selvitettiin hyvin huolellisesti.

– Tämä rokote on turvallinen, sanoo Cooke.

– Kun miljoonia ihmisiä rokotetaan, on normaalia, että harvinaisia sivuvaikutuksia nousee esiin, Cooke jatkoi, ja muistutti, että rokotteen hyödyt ovat merkittävästi suuremmat kuin haitat. Rokote ei Cooken mukaan ole nostanut veritulppien ilmaantuvuutta.

Cooken mukaan EMA jatkaa kuitenkin tutkimuksia, ymmärtääkseen tarkemmin rokotteen vaikutuksia.

Lisäksi mahdollisista haittavaikutuksista lisätään tietoa rokotteen tuoteselosteeseen ja terveydenhuollon ammattilaisia valistetaan mahdollisista seurauksista ja niiden oikeasta hoidosta.

Useat maat olivat jo ehtineet keskeyttää Astra Zenecan rokotusten käytön. Keskeyttäneitä maita ovat ainakin Saksa, Ruotsi, Ranska, Irlanti, Italia, Tsekki, Tanska, Bulgaria sekä EU:n ulkopuolelta Norja ja Islanti.

Rokotuksiin ajallisesti liittyviä veritulppia on ollut noin 40. Astra Zenecan rokotuksen on EU:ssa ja Briteissä saanut noin 17 miljoonaa ihmistä. Veritulppien normaali ilmaantuvuus on 1-2 tapausta tuhatta ihmistä kohtia.

Suomalaiset asiantuntijat ovat ihmetelleet rokotusten keskeyttämistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek totesi aiemmin Talouselämälle, että veritulppien ilmaantuvuus on ollut pienempää rokotettujen kuin rokottamattomien keskuudessa. Astra Zenecan mukaan tilanne on sama muissakin maissa.

Professori ja Husin tromboosiryhmän lääkäri Riitta Lassila puolestaan muistutti, että vaikea koronatauti itsessään nostaa veritulppariskin moninkertaiseksi.

– Suomen linja on järkevä tässä vaiheessa. On parempi suojautua sellaiselta taudilta, joka aiheuttaa veritulppia. Se tiedetään, että jopa 10-15 prosentilla koronapotilaista ilmenee tukoksia, jos tauti on vakava, Lassila sanoi.

Toisaalta rokotteeseen yhdistettyjä veritulppatapauksia on luonnehdittu poikkeuksellisiksi. Norjalaisten tutkijoiden mukaan epäilyttävien veritulppien syynä voi olla rokotteen aiheuttama harvinainen ja voimakas immuunireaktio. Asiasta kertoi Verdens Gang -lehti. Rokotuksen ja veritulpan saaneet olivat alle 50-vuotiaita. Potilailla ei aiemmin ollut vastaavia immuunireaktioita. Kolmesta potilaasta yksi kuoli.

Myös Tanskassa tutkijat ovat tehneet vastaavia johtopäätöksiä. Samalla kun verihiutaleet sakkautuvat on niiden määrä veressä liian alhainen. Tämän seurauksena voi esiintyä verenvuotoja.

EMA:n mukaan Tanskassa ja Norjassa kuvattujen tapausten yhteyttä rokotteeseen ei ole todistettu.

LUE MYÖS: