Euroopan unioni rahoittaa Tehdas-nimistä hanketta, jossa on tarkoitus kehittää 26 jäsenmaan yhteiset toimintaperiaatteet terveysdatan hyötykäyttöön.

Terveysalan Tehdas-hanke (Joint Action Towards the European Health Data Space) on avannut Euroopan laajuisen haun, jolla etsitään osallistujia projektin asiantuntijaryhmiin ja foorumeihin.

Haku on avoinna 21.3.2021 asti.

Lue myös:

Tehdas-hankkeella pohjustetaan Eurooppaan rakentuvaa terveysdata-avaruutta. Sen tavoitteena on, että kansalaiset, yhteisöt ja yritykset hyötyvät tietoturvallisesta ja saumattomasta pääsystä terveysdataan sen sijainnista riippumatta.

Hankkeessa syntyviä linjauksia hyödynnetään myös uuden lainsäädännön valmistelussa.

– Hanke edellyttää laajaa asiantuntijaosaamista eri maissa ja sen vuoksi on avattu avoin haku yhteistyöhön, sanoo tiedotteessa projektijohtaja Markus Kalliola Sitrasta.

– Haun tarkoituksena on tarjota eurooppalaisille toimijoille ja organisaatioille tasapuolinen mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa Euroopan terveysdata-avaruuden kehittämiseen.

Kalliola kommentoi asiaa, sillä Tehdas-hankkeeseen osallistuvat maat valitsivat Sitran koordinoimaan projektia.

Hanke on jaettu temaattisiin työpaketteihin, kuten yhteistyö ja kestävyys, terveysdatan toisiokäytön hallintomalli, infrastruktuurin suunnittelu ja kansalaisen roolin selkeyttäminen.

Tarkemmat kuvaukset työpakettien sisällöistä ja yhteistyövaatimuksista on julkaistu hankkeen verkkosivuilla.

Haku neljän työpaketin asiantuntijaryhmiin ja foorumeihin sekä laajaan sidosryhmäfoorumiin on avautui tänään maanantaina hankkeen verkkosivuilla.