Kun koronarokotukset alkoivat, Euroopan komissio asetti tavoitteen: jäsenmaissa 80 prosenttia yli 80-vuotiaista on rokotettuja maaliskuun loppuun mennessä. Tässä tavoitteessa on epäonnistuttu, sillä vain viisi jäsenmaata onnistui siinä, kertoo Politico. Suomi on yksi harvoista onnistuneista.

Keskimäärin EU-maiden vanhimmasta ikäluokasta oli saanut koronarokotteen alle 60 prosenttia. Luvut ovat peräisin Euroopan tartuntatautivirastolta (ECDC), ja ne kertovat tilanteen 28. maaliskuuta.

Poltico julkaisi tilaston siitä, kuinka suuren osan yli 80-vuotiaistaan eri EU-maat ovat ehtineet suojata ainakin yhdellä koronarokotteella:

Politico ja ECDC

Euroopan unionilla oli joukko muitakin koronarokottamiseen liittyviä tavoitteita, jotka eivät ole sen kummemmin toteutuneet.

Aikomus oli esimerkiksi, että myös 80 prosenttia sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnasta olisi tässä vaiheessa jo rokotettu. Kaikista EU-maista Politico ei ollut saanut ajantasaisia tietoja tästä rokotettavien ryhmästä; tieto puuttui muun muassa Suomelta.

Meillä sote-henkilökunnan rokottaminen keskeytettiin helmikuussa, jotta niukka rokotemäärä riittää ikäihmisille ja vakavan covid-19-infektion saamiselle suurimmassa riskissä oleville.

Tilanteensa kertoneista EU-maista vain muutama oli kunnostautunut terveydenhuollon ammattilaisten rokottamisessa. Näistä Viro ja Unkari olivat rokottaneet ainakin yhden kerran kaikki terveydenhuollossa työskentelevät, Romania 94,6 prosenttia ja Espanja 91,2 prosenttia.

EU:ssa koetetaan saada rokottamista eri maissa tasaisemmaksi. Yhdeksäntoista paremmin koronarokottamisessa edistynyttä jäsenmaata aikoo esimerkiksi antaa osan koronarokotteistaan viidelle jäsenmaalle, joissa koronaepidemia jyllää nyt pahimmin.

Asiasta sovittiin kiirastorstaina. Pfizerin-Biontechin koronarokotetta luovutetaan ekstramäärä Bulgarialle, Kroatialle, Virolle, Latvialle ja Slovakialle. Talkoista vapautetaan muutama maa eli Itävalta, Tsekki ja Slovenia.

Rokotteita on EU:ssa tosin myös antamatta tai varastossa odottamassa antamista, vaikka niitä on saatu, kuten Politicon julkaisemasta tilastosta tässä selviää:

Politico ja ECDC

LUE MYÖS: