Sitra selvittää maksupäätteiden hyödyntämistä koronatietojen tarkistamisessa.

EU-maiden johtajat sopivat torstaina eurooppalaisen rokotetodistuksen kehittämisestä. Todistuksen toivotaan auttavan matkustusrajoitusten lieventämisessä ja yhteiskuntien avaamisessa, kun rokotukset etenevät. Toistaiseksi ´rokotuspassin´toteutustavasta tai teknologiasta ei ole päätetty.

Rokotuskattavuuden lisääntyessä liikkuminen mahdollistuu ja yhteiskunnat alkavat avautua. Silloin tarvitaan tietoa: oletko rokotettu, kannatko virusta, oletko immuuni virukselle koska olet sairastanut koronan? Tietoa tarvitaan valtioiden rajoilla, matkustamisessa, yleisötapahtumissa ja monissa palveluissa koronan leviämisen estämiseksi, Sitran Uudistumiskyky-teeman johtaja Antti Kivelä sanoo tiedotteessa.

Kivelän mukaan Sitra selvittää parhaillaan maksu- ja luottokorttijärjestelmän käyttämistä henkilön koronastatuksen välittämisessä globaalisti.

– Olemme jo selvittäneet ratkaisun teknistä ja juridista toimivuutta alustavasti ja parhaillaan keskustellaan pilotoinnin mahdollisuuksista Suomessa ja globaalisti. Pandemian luonteen vuoksi myös ratkaisujen tulee olla globaaleja. Maksukorttijärjestelmä toimii jo ennestään maailmanlaajuisesti ja koko infra sekä kortit ovat valmiina, Kivelä sanoo.