Vaatimukset hallitukselle suojavarusteiden kustannusten korvaamisesta yksityiselle sektorille kovenevat.

Hyvinvointiala HALI, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät ja Lääkäripalveluyritykset LPY vetoavat yhdessä hallitukseen, että se antaisi kansallisen ohjeistuksen kunnille, kuntanyhtymille ja Kelalle siitä, miten suojavarusteiden kustannukset yksityisille sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajille korvataan.

– Tulee hirveä sotku, jos hallitus ei tähän reagoi, varoittaa HALIn talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva.

Ilman kansallista ohjeistusta kuntien ja kuntayhtymien tarvitsee neuvotella jokaisen tuottajan kanssa erikseen suojavarusteista aiheutuvien lisäkustannusten korvaamisesta, etujärjestöt varoittavat tiedotteessa.

– Tilanne voi johtaa siihen, että jotkut palveluntarjoajat saavat suojavarusteiden kustannukset korvattua ja toiset eivät, mikä asettaa palveluntuottajat ja -asiakkaat keskenään eriarvoiseen asemaan, Kuuva sanoo.

Hyvinvointiala HALI:n tietojen mukaan esimerkiksi yhden vanhuksen koronavirukselta suojaamiseen tarvittavat suojavarusteet kustantavat palveluntarjoajalle noin 10 euroa päivässä, mikä tarkoittaa yli 300 euron lisäkustannuksia tuottajalle kuukaudessa. Joka toinen hoidossa oleva vanhus asuu yksityisessä palvelutalossa, etujärjestöt toteavat.

Suojavarusteista on kaiken kaikkiaan koitunut yksityiselle sosiaali- ja terveysalalle koronaviruksen takia jo arviolta kymmenien miljoonien eurojen lisäkustannukset, etujärjestöt arvioivat.

Järjestöt ehdottavat, että kustannuksen korvattaisiin esimerkiksi takautuvalla palveluseteleiden hinnankorotuksella tai hoitopäivää kohti lasketulla kiinteällä korvauksella.

Ruotsin hallitus antoi toukokuussa asetuksen, jonka mukaan yksityisille palveluntuottajille on korvattava koronaviruksen hoidosta aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti, etujärjestöt sanovat.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.