Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä haluaa luoda tulevaan yhteisyrityskonseptiin kannustinjärjestelmän määrittämään yrityksen toiminnan periaatteita. Sen ytimessä on se, miten hyvästä toiminnasta palkitaan ja millaisia sanktioita on luvassa, jos tavoitteita ei saavuteta.

Kannustinjärjestelmää kehittämään hyvinvointikuntayhtymä on pestannut terveystaloustieteen asiantuntijan, professori Markku Pekurisen.

– Tavoitteena on luoda järjestelmä, joka palkitsee palvelujen saatavuuden parantamisesta ja ohjaa hyvään, kestävään taloudelliseen toimintaan, Pekurinen kertoo tiedotteessa.

Pekurinen on tehnyt pitkän uran suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon eri tehtävissä. Hän on aiemmin ollut kehittämässä terveydenhuollon sopimusjärjestelmiä muun muassa Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Hän on myös ollut ideoimassa alueellista sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista Sosterin ja Eksoten syntyaikoina. Viimeisimmäksi hän on työskennellyt THL:ssä johtajana ja tutkimusprofessorina. Lisäksi hänellä on terveystaloustieteen dosentuuri Tampereen ja Kuopion yliopistoissa.

Pekurinen luonnehtii asiantuntijatehtäväänsä hyvinvointiyhtymässä tavattoman kiintoisaksi, koska valmisteltava yhteisyrityskonsepti on Suomen sote-järjestelmän kannalta ainutlaatuinen.

Päijät-Hämeen tilanteen Pekurinen näkee haastavana.

Kaikkialla joudutaan miettimään, onko olemassa uusia, ennen koettelemattomia keinoja saada palvelut järjestettyä kansalaisille tiukan talouden raameissa.

– Sosiaali- ja terveysmenot ovat alueella olleet maan alhaisimpia iät ja ajat, silti kuntien näkökulmasta on tarve tehostaa toimintaa. Väestörakenne vanhenee kaikkialla Suomessa. Samat pulmat, joita täällä nyt etupainotteisesti ratkotaan, tulevat eteen muuallakin. Kaikkialla joudutaan miettimään, onko olemassa uusia, ennen koettelemattomia keinoja saada palvelut järjestettyä kansalaisille tiukan talouden raameissa.

Päijät-Häme valmistelee hankintaa, jonka tavoitteena on valita yksityinen kumppani yhteisyritykseen. Yhteisyritys hoitaisi ensimmäisessä vaiheessa osan sosiaali- ja terveyskeskusten palveluista Lahdessa ja Kärkölässä.

Uudenlainen palvelujen järjestämismalli sisältyy yhtymän viisivuotiseen muutosohjelmaan, joka tähtää taloudellisesti ja vastuullisesti kestävään sote-palvelujen turvaamiseen alueen asukkaille.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.