31. elokuuta julkaistua Koronavilkku-sovellusta on ennätetty lataamaan 1. syyskuuta keskipäivään mennessä jo yli miljoona kertaa. Tartuntaketjujen seuraamista ja niiden katkaisua varten kehitetty sovellus toimii sitä paremmin, mitä useammat ihmiset sen ottavat käyttöön.

Osa sovelluksen latausta yrittäneistä on yllättynyt, sillä he eivät ole pystyneet lataamaan Koronavilkkua. Esimerkiksi Euroopan ulkopuolella asuvat ulkosuomalaiset ovat joutuneet pettymään, sillä he eivät ole pystyneet lataamaan sovellusta lainkaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Britanniassa asuva suomalainen ei saa sovellusta paikalliseen puhelimeensa.

Tämä on herättänyt huolta, sillä Suomessa vieraillessaan nämä henkilöt voivat olla taudin riskialttiita levittäjiä.

Tämän lisäksi Twitterissä on herättänyt keskustelua se, etteivät vanhojen puhelinten omistajat pysty lataamaan sovellusta. Rajaus on saanut kritiikkiä, sillä se nähdään eriarvoistavana.

Kyseessä ei kuitenkaan ole suoranaisesti sovelluskehittäjistä riippuvainen ratkaisu. Sovelluksen kehityksestä ja käyttöönotosta vastaavan Solitan blogitekstistä käy ilmi, minkä takia sovellusta ei ole saatavissa esimerkiksi vanhemmille iPhone puhelimille.

Käytännössä kyse on siitä, että puhelimet hyödyntävät seurantakoodien vaihtamiseen Exposure Notification -rajapintaa. Kyseessä on Googlen ja Applen yhdessä valmistama lisäys puhelinten käyttöjärjestelmiin.

Kyseinen rajapinta on saapunut puhelimiin päivityksen yhteydessä, mutta esimerkiksi iPhone-puhelimissa se on käytössä vain iOS 13.5 -käyttöjärjestelmäpäivityksestä eteenpäin. Rajapinta ei ole siis käytössä vanhoissa puhelimissa, minkä takia sovellus ei pystyisi keräämään seurantakoodeja sen ollessa kiinni.

On todennäköistä, että Android-puhelinten tapauksessa vanhempien käyttöjärjestelmäpäivitysten tukeminen voisi olla teoriassa mahdollista, mutta käytännössä hankalaa. Merkittävää on myös Google Play -kaupan päivittäminen, jonka pitää olla toukokuulta tai tätä tuoreempi.

Huolta on herättänyt myös se, että pääsevätkö esimerkiksi Huawei-puhelinten omistajat lataamaan sovellusta. Android-käyttöjärjestelmästä huolimatta valmistajan uudemmat puhelimet eivät tue Googlen palveluja, joten käyttäjillä ei ole pääsyä Google Play -kauppaan.

HMS-palveluilla ja AppGallery-sovelluskaupalla varustetut puhelimet ovat kuitenkin saamassa Koronavilkun myöhemmin. Solita ei ole vielä antanut tarkkaa aikataulua sovelluksen ilmestymiselle. Vanhemmilla Huawei- ja Honor-puhelimilla sovellus toimii, sillä niissä on edelleen mahdollista käyttää Googlen palveluita.

Lopulta varsin pienellä osuudella suomalaisista ei ole mahdollisuutta ladata Koronavilkkua. Statcounter-sivuston mukaan elokuussa Suomessa Android-versioiden markkinaosuuksien perusteella 97,08 prosenttia laitteista on yhteensopivia Koronavilkun kanssa. Puolestaan iOS-version kanssa yhteensopiva käyttöjärjestelmä on käytössä 75,58 prosentilla iPhonen omistajista.