Etelä- ja Itä-Savossa sote-valmistelu etenee sopuisammin kuin Meri-Lapissa, vaikka Savoonkin on sote-linjausten mukaan tulossa kahden sairaanhoitopiirin alueelle yksi maakunnallinen toimija, Etelä-Savo.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri eli Sosteri selvitti kaksi vuotta sitten yhteisyritystä yksityisen toimijan kanssa, mutta päätyi jatkamaan kuntayhtymänä ilman yrityskuvioita.

Sen jälkeen valmistelu on edennyt Etelä-Savon sairaanhoitopiirin eli nykyisen Essoten kanssa neuvotellen.

– Hyvässä mallissa on yhteistyövalmistelu menossa, sanoo Sosterin kuntayhtymäjohtaja ja johtajaylilääkäri Panu Peitsaro.

Neuvottelujen ehtona oli jo alkumetreillä, että nykyisen laajuinen päivystys säilyy Savonlinnassa. Kumpikaan sairaala ei ole päivystysasetuksen mukainen laajan päivystyksen sairaala.

–Savonlinnassahan on aika suppea päivystys, kirurgia, sisätaudit, anestesiologia ja yleislääketiede. Sitä ei kavenneta, hän sanoo.

Piirit ovat päättäneet palkata yhteisen vastaavan kirurgian ylilääkärin, jonka tehtävänä on koordinoida kirurgiset toiminnot ja työnjako sairaaloiden välillä.

– Lähtökohta on, että synnytyksiä tukevaa toimintaa tuodaan Mikkeliin ja muuta sitten vastapainoksi Savonlinnaan, Panu Peitsaro sanoo.

Yksi valmistelussa oleva asia on yhteisen liikelaitoksen perustaminen. Jos sote-lait hyväksytään ensi keväänä, Essote ja Sosteri saattavat perustaa liikelaitoksen jo vuoden 2019 alusta.

Ilmeisesti ette tarvitse ulkopuolisia selvityshenkilöitä sote-palvelujen järjestämiseen?

–Ei, meillä on hyvät selvityshenkilöt omasta takaa.