Etelä-Karjalan alueellinen Covid-19-tilannekuvaryhmä totesi kokouksessaan eilen, että koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.

Etelä-Karjalan sekvensoiduista näytteistä miltei kaikki ovat deltavarianttia. Deltavariantti on erittäin herkästi, joskus lyhyissäkin kontakteissa ja myös ulkotiloissa tarttuva koronaviruksen muuntautunut muoto.

Deltavarianttiin sairastuneen elimistössä voi olla huomattavasti runsaammin virusta, jota sitten myös siirtyy hengitysilmaan suuriakin määriä. Deltavariantin oireet näyttäisivät myös ilmenevän keskimäärin hieman aiemmin tartunnan jälkeen kuin aiemmilla varianteilla.

Oireet voivat vaihdella todella paljon lievästä väsymyksestä rajuun hengenahdistukseen. Tavallisimpia oireita ovat kurkkukipu, päänsärky, nenän tukkoisuus ja lämpöily.

– Usein on myös influenssan kaltaista “joka paikan särkyä” ja kuivaa yskää. Tämän virusmuunnoksen oireista tulee usein ensimmäiseksi mieleen allergia tai flunssa. Yleensä koronavirustaudin oireiksi on kuvattu kuivaa yskää, kuumetta ja haju- ja makuaistin heikentymistä. Deltavariantin aiheuttamat päänsäryt voivat olla hyvin voimakkaita, kertoo tiedotteessa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka.

Etelä-Karjalassa siirrytään kiihtymisvaiheeseen, sillä ilmaantuvuusluku on muun Suomen tavoin kohonnut. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 86,6. Myös positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista koronanäytteistä on kasvanut.

Kiihtymisvaiheen alueille sosiaali- ja terveysministeriön (STM) 24.6.2021 antamista toimenpidesuosituksista voimassa ovat jo etätyö- ja kasvomaskisuositus sekä suositukset riskiryhmien suojaamiseksi.

– Pyrimme välttämään toistaiseksi voimakkaampien rajoitusten voimaan tuloa, joten toivomme väestöltä nyt vastuullista käytöstä. Tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti nuorissa ja nuorten vanhemmissa. Tartunnoista valtaosa on peräisin yksityisten henkilöiden tapaamisista, mökkibileistä ja yleisötapahtumista. Näitä voidaan ehkäistä välttämällä lähikontakteja ja huolehtimalla siitä, että ei osallistu tapahtumiin oireisena, neuvoo tilannekuvaryhmän varapuheenjohtaja, Etelä-Karjalan keskussairaalan johtajaylilääkäri Marjo Numminen.

Etelä-Karjalassa rokotuskattavuus on tällä hetkellä Suomen paras. Etelä-Karjalassa 1-rokotteen on saanut noin 72 prosenttia väestöstä.

– Nyt erityisesti 20–24-vuotiaat ovat käyneet hyvin rokotuksissa. 2-rokotukset näillä ikäryhmille ovat kuitenkin vasta viikkojen päässä, joten tällä hetkellä on tärkeää suojautua koronavirukselta muilla keinoin. Ensimmäinen rokote ei anna vielä suojaa koronaviruksen tarttumista vastaan, mutta antaa kyllä suojaa jo vakavammalta taudilta. Rokotuksen saaneet voivat edelleen tartuttaa virusta eteenpäin, joten vastuullista käyttäytymistä ei pidä unohtaa, muistuttaa Raasakka.

Lentoliikenne Etelä-Karjalassa alkaa 4.8.2021, kun lento Bergamosta laskeutuu. Eksote ja rajaviranomaiset tekevät yhteistyötä Lappeenrannassa. Lentoasemalla tarkastetaan matkustajilta vaadittavat todistukset ja ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin. Terveysturvallisuudesta huolehditaan myös Nuijamaan rajanylityspaikalla sekä Saimaan kanavan kautta kulkevan liikenteen osalta.

Matkustamista rajoitetaan eri maissa eri tavoin koronapandemian vuoksi. Ulkomaille suuntautuneen matkan jälkeen on seurattava THL:n voimassa olevia ohjeita. Korkean riskin maista Suomeen tultaessa on jäätävä karanteeniin odottamaan koronatestien tuloksia.

– Rajalla otettu testi voi olla liian varhainen, jos tartunta on saatu vasta matkan loppuvaiheessa. Matkustajilta otetaan testi 3–5 vuorokautta Suomeen saapumisen jälkeen. Ennen tämän testin tulosta, ei tule kotoa tai majapaikasta poistua. Rajanylityspaikalta on mentävä välittömästi kotiin, mökille tai hotelliin, riippuen missä majoittuu. Välissä ei voi käydä kaupassa tai tavata muita ihmisiä. Jokaisen ulkomailta saapuvan vastuulla on välttää kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin ja välttää täten tartuttamasta muita, kertoo Raasakka.

Lue myös: