Kotihoitoyritys Wallattomassa otetaan käyttöön flimmerin eli eteisvärinän tunnistava CardioSignal-sovellus.

Sovelluksen on tarkoitus antaa Wallattoman hoitajille lisätietoa asiakkaan kokonaistilanteen arviointia varten, jotta hoitoa voidaan kohdentaa ennaltaehkäisevästi. Pyrkimys on hoitaa eteisvärinä ajoissa, ennen mahdollista aivohalvausta ja asiakkaalle koituvaa lisähaittaa.

– Mittauksen tekemiseen tarvitaan vain älypuhelin ja mittaus kestää minuutin. Tuloksen perusteella hoitaja ohjaa asiakkaan lääkäriin jatkotoimenpiteitä varten, sanoo Wallattoman toimitusjohtaja Pia Nurme tiedotteessa.

CardioSignal-sovelluksen yksi kehittäjistä on Tyksin kardiologi Juuso Blomster, joka toimii myös sovelluksen kaupallistaneen Precordior-yrityksen toimitusjohtajana.

– Eteisvärinän hoito keskittyy nykyisellään usein komplikaatioiden hoitoon, koska terveydenhuoltojärjestelmällä ei ole hyviä menetelmiä, joilla seurata sydäntä ja ennakoita tilanteita. Paljon resursseja menee aivoninfarktien hoitoon sekä potilaiden kuntouttamiseen, Blomster toteaa tiedotteessa.

Vaikka eteisvärinä ei ole välittömästi hengenvaarallinen rytmihäiriö, se lisää toistuessaan ja pitkittyessään merkittävästi riskiä aivoinfarktiin ja muihin aivoverenkierron häiriöihin.

– Eteisvärinän vuoksi sydämen vasempaan eteiseen muodostuu herkästi verihyytymä, joka irrotessaan voi lähteä liikkeelle, kulkeutua aivovaltimoihin ja tukkia ne. Vuonna 2010 arvioitiin, että yhden aivoinfarktin kustannukset ovat yhteiskunnalle Suomessa jopa lähes 90 000 euroa, Blomster sanoo.

Eteisvärinä on sydämen yleisin rytmihäiriö, josta kärsii elämänsä aikana noin joka neljäs väestöstä. Ikä lisää riskiä sairastua siihen. Yli 75-vuotiaista yksi kymmenestä sairastaa eteisvärinää kohtauksittain tai pysyvästi.

Eteisvärinään altistavia tekijöitä ovat myös kohonnut verenpaine, läppävika, sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti sekä ylipaino ja diabetes.

Lue myös:

”Tulokset osoittivat jälleen, kuinka epävarmaa rytminsiirtohoito on käytännön lääketieteessä”

Ravinnosta saatava natrium voi lisätä eteisvärinän riskiä