Videoyhteyksiin perustuva etähoito ja nettiterapiat ovat osoittautuneet vaikuttaviksi hoitokeinoiksi monissa mielenterveyden ongelmissa. Ne eivät korvaa tavanomaista vastaanottotyötä, mutta voivat täydentää kasvokkain annettua hoitoa ja parantaa hoidon saatavuutta, kun etäisyydet ovat pitkiä.

Näin tutkimustietoa summaa Husin sähköisen mielenterveystyön projektijohtaja, psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg, joka on perehtynyt etähoidon mahdollisuuksiin psykiatriassa.

– Samalla tavalla kuin pankissa käynti korvautui verkkopankkipalveluilla, myös terveydenhuollon palvelukulttuuri tulee sähköistymään, Stenberg uskoo.

Kanadan lääkeviranomaisen CADTH:n kevättalvella julkaisema katsaus vahvistaa, että mielenterveyden etähoito voi olla yhtä vaikuttavaa ja turvallista kuin tavanomainen hoito. Erityisen hyödyllistä se on alueilla, joilla on puutetta mielenterveyden ammattilaisista.

Telepsykiatria on jo arkipäivää esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Psykiatrian tulosalueella käytettiin videoneuvottelulaitteita viime vuonna 441 kertaa, kertoo tulosalueen johtaja Outi Saarento.

– Videopsykiatria ja nettiterapiat sopivat hyvin täydentämään tavanomaista hoitoa. Ne edellyttävät kuitenkin potilaalta mahdollisuutta, kykyä ja halua tämänkaltaiseen työskentelyyn. Itsetuhoisille, akuutisti vaikeasti oireileville ja vaikeasti päihdeongelmaisille ne soveltuvat huonosti, Saarento toteaa.

Ennen etähoidon aloittamista potilaat tulisi Saarennon mukaan aina arvioida kasvotusten. Oikeat tapaamiset ovat hyödyllisiä myös videotapaamisten välillä.

Husin nettiterapiasta hyviä kokemuksia

Hus tarjoaa Mielenterveystalo-verkkopalvelun kautta nettiterapiaa, johon lääkärit voivat lähettää potilaitaan kaikkialta Suomesta. Potilaalle terapia on maksutonta.

Nettiterapiaa on nyt tarjolla masennukseen, yleistyneeseen ahdistuneisuushäiriöön, paniikkihäiriöön, alkoholin liikakäyttöön sekä kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireiden hallintaan. Seuraavaksi vuorossa ovat pakko-oireinen häiriö ja sosiaalinen ahdistuneisuus.

– Lähetteitä tulee jo noin sata kappaletta kuukaudessa. Tulokset ovat hyviä: esimerkiksi keskivaikean masennuksen oireet ovat lievittyneet terapiaohjelman jälkeen keskimäärin lieviksi tai olemattomiksi, Jan-Henry Stenberg kertoo.

Nettiterapia on systemaattinen, terapeutin tukema oppimisympäristö, jossa potilas voi harjoitella haitallisten ajattelutapojen tunnistamista ja uusia toimintatapoja. Se ei ole kenellekään ainoa hoito, vaan se toimii esimerkiksi terveyskeskuksessa tai poliklinikalla annetun hoidon tehostejaksona.

– Tutkimusten mukaan nettiterapia on lieviin ja keskivaikeisiin ahdistus- ja masennushäiriöihin erittäin tehokas hoitomuoto, jonka tulokset eivät oiretasolla poikkea kasvokkain annetusta psykoterapiasta. Toki pitkässä psykoterapiassa tapahtuu muuta persoonallisuuden kehitystä, jota nettiterapiassa ei voida saavuttaa, Stenberg huomauttaa.

Onko tietoturva ongelma nettiterapiassa? Lue koko juttu Mediuutisten Summa-palvelusta.

Summa-palvelussa on myös näköislehti, juttuarkisto ja tiedeuutisia, joita ei julkaista Mediuutisten muissa kanavissa. Lehden tilaajilla on maksuton lukuoikeus. Palveluun voi tutustua kuukauden ajan ilmaiseksi. Lisätietoja ja kirjautumisohjeet.