Kesäkuussa Lahden tietojärjestelmiin hyökättiin. Haittaohjelman leviäminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmiin sentään onnistuttiin estämään katkaisemalla yhteys Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän verkkojen välillä.

Tästä huolimatta hyökkäys vaikutti terveydenhuollon toimintaan hidastavasti.

Nyt alkaa selvitä hyökkäyksen hinta. Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa, että kyberhyökkäyksen suorat kustannukset olivat heinäkuun loppuun mennessä kohonneet jo liki 700 000 euroon.

Ja nämä ovat vasta suorat kustannukset, välillisistä kuluista ei ole vielä selvää kuvaa. Niiden arvioidaan olevan myös suuret.

Suoriin kustannuksiin on laskettu ensinnäkin palveluntarjoajan perimät maksut tekemästään työstä. Lisäksi on jouduttu hankkimaan asiantuntijapalveluita sekä erityisohjelmistoja.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tietoturvaongelmat ovat käyneet kalliiksi Lahden seudulla.

Uusi Lahti kertoi viime vuonna, että alkuvuonna it-järjestelmien ongelmista aiheutui Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle miljoonien ylimääräiset kulut. Ne ajoivat kuntayhtymän talouden pahaan ahdinkoon.

Viime syksynä puhuttiin, että kaupungin järjestelmiin pesiytyneestä haittaohjelmasta aiheutui kuluja miljoona. Vielä enemmän todettiin tosin tulleen takkiin Tiedon Lifecare-potilastietojärjestelmän ongelmista, mutta se on toinen juttu se.

Lue myös:

Kyberhyökkäykset ovat merkittävä uhka – Terveydenhuolto ollut jo vuosia kohteena, mutta niihin ei ole varauduttu riittävästi (MU 27.6.2019)

Lifecare jää historiaan Päijät-Hämeessä? Oikeuden päätös työntää hyvinvointikuntayhtymää kohti uutta potilastietojärjestelmää (MU 11.2.2019)

Jopa 250 työntekijää saa lähteä – Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä päätti säästötarpeensa (MU 7.8.2019)

Lahti ei ole yksin – Bitcoineja louhiva haittaohjelma riivaa hallinnon koneita muuallakin (MU 12.2.2018)