Espoolainen Popit on kehittänyt ainutlaatuiselta vaikuttavan ratkaisun lääkkeenoton seurantaan ja potilaan hoidon tukemiseen.

– Idea syntyi, kun keskustelimme kirurgiystävämme kanssa. Hänen leikkaamistaan potilaista osa ei parantunut, ja heillä oli komplikaatioita, koska he eivät olleet ottaneet lääkkeitään. Jotkut jouduttiin jopa leikkaamaan uudelleen, Popitin operatiivinen johtaja Timo Heikkilä kertoo.

Ratkaisu koostuu pienestä laitteesta, kännykkäsovelluksesta ja pilvipalvelusta. Popitin ratkaisun avulla pystytään saavuttamaan merkittäviä kansanterveydellisiä ja -taloudellisia etuja.

– Suurin osa lääkkeistä on potilailla liuskoina. Pieni laitteemme kiinnitetään hakasilla liuskan reunaan, ja se reagoi liikkeeseen, ääniin ja kosketukseen. Tunnistamme näillä lääkkeenoton automaattisesti.

Heikkilän mukaan laitteen kehitystyö oli ”yllättävän vaikea”. Hankalinta oli luoda sellainen tuote, että potilaat käyttävät sitä mielellään.

Popit astuu tuotteellaan markkinoille, joita voi kuvata valtaviksi. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan jopa puolet maailman lääkkeistä jää potilailta ottamatta.

– Jostakin syystä iltalääkkeet unohtuvat helpommin kuin aamulääkkeet. Ehkä aamussa jotakin sellaista rutiinia, mitä illassa ei ole, Heikkilä pohtii.

Muutaman vuoden toimineen firman alku on ollut vauhdikas. Yhtiö on solminut yhteistyösopimukset Pfizerin ja Novartiksen kaltaisten lääkejättien kanssa.

– Tuotettamme voi ostaa verkkokaupasta 40 euron hintaan. Tavallisempaa kuitenkin on, että lääkäri suosittelee tuotettamme potilaalle, jolloin raha saadaan lääkefirmalta. Iso toive olisi, että Kela joskus vielä tukisi digitaalisia hoitoratkaisuja.

Keksinnön kilpailijoita ovat esimerkiksi ilmaiset muistutusapplikaatiot. Niissä vastaanottaja saa kännykkäänsä kilautuksen lääkkeenottoaikaan. Popitilta muistutus tulee vain, jos lääke jää ottamatta.

– Usein potilaat kyllästyvät tavallisiin muistutusviesteihin parissa viikossa.

Laitetta aiotaan massavalmistaa aluksi Itä-Euroopassa ja sitten ehkä Kaukoidässä.

Heikkilän mukaan nykyinen pandemia aiheuttaa yritykselle epävarmuutta lähiaikoina, mutta hyviä asioita pidemmällä.

– Pandemia rikkoo terveysalan rakenteita ja suosii digitaalisia sovelluksia.