Paljon julkisuutta saanut asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotin ulkopuolelle jäävät muun muassa Espoo ja Keusote. Apotin käyttö sen sijaan etenee Husissa, Vantaalla ja Helsingissä.

Apotti laajeni Husissa helmikuussa Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueille, Jorvin sairaalaan sekä naistentautien ja synnytyksien ja psykiatrian tulosyksiköihin. Jo aiemmin Apotti oli otettu käyttöön Vantaan kaupungissa ja Husin Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

Koronaviruspandemian vuoksi Apotin seuraavaa ja viimeistä laajaa käyttöönottoa Husissa on siirretty toukokuulta lokakuuhun 2020. Loput Apottiin liittyneistä kunnista eli Helsinki, Kirkkonummi, Kauniainen, Kerava ja Tuusula sekä Hus Diagnostiikan kuvantamistoiminnot ottavat Apotti-järjestelmän käyttöön huhtikuussa 2021.

– Valitettavasti sekä Espoo että Keusote ovat tehneet päätöksen, että ne eivät lähde mukaan Apottiin. Tämä on iso pettymys. Kaikki Apotin hyödyt eivät nyt toteudu täysimääräisesti, kun perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa tullaan tietyissä kunnissa jatkossakin käyttämään eri järjestelmiä, toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo tiedotteessa.

Kielteisen Apotti-päätöksen tehneen Keusoten sisällä Tuusula kuuluu Apotin alkuperäisiin jäseniin ja on siten joka tapauksessa mukana Apotissa. Myös Inkoo, Loviisa ja Siuntio päättivät hiljattain tulla mukaan, sen sijaan esimerkiksi Hanko, Raasepori ja Vihti jäivät Apotin ulkopuolelle.

– Apotin ulkopuolelle jääneet kunnat ovat vedonneet sekä Uudenmaan sote-ratkaisun odottamiseen, kalliisiin kustannuksiin että Apotin saamaan kielteiseen julkisuuteen. Toivon, että kuntapäättäjät ovat ennen päätöstä tutustuneet asiaan perusteellisesti, sillä päätöksillä on erittäin pitkäkantoiset kustannus- ja potilashoidon vaikutukset, Tuominen toteaa.

Apotin kantavana ajatuksena on yhdistää perus- ja erikoissairaanhoidon tiedot yhteen järjestelmään, jotta yhteistyö hoitoketjussa tiivistyy potilaiden ja asiakkaiden eduksi.

Tällä hetkellä lukuisissa eri järjestelmissä sijaitseva potilastieto lisää sekä Husin että alueen kuntien sote-henkilöstön työmäärää ja hankaloittaa sairaanhoitoa. Tietoa ei voida myöskään täysimääräisesti hyödyntää toiminnan kehittämiseen.

– Kaikki kunnat kamppailevat kustannustehokkuuden ja kansalaisia paremmin palvelevan sote-toiminnan puolesta ja siinä onnistumiseen tarvitaan ennen kaikkea tietoa. Uudenmaan yhtenäinen ratkaisu olisi ollut tärkeä askel oikeaan suuntaan, Tuominen päättää.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.