Espanjan hallitus on ilmoittanut mittavista toimista, joiden myötä se voi ottaa maan yksityiset terveydenhuoltopalveluiden tarjoajat hallintaansa sekä ottaa käyttöön erilaisia materiaaleja, kuten hengityssuojaimia ja koronavirustestejä. Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja El País.

Terveysministeri Salvador Illan mukaan yksityiset terveydenhuoltoresurssit otetaan koronaviruspotilaiden käyttöön, ja tavarantuottajien ja -toimittajien on oltava hallitukseen yhteydessä kahden vuorokauden sisällä.

Espanjan hallitus julisti lauantaina maahan hätätilan. Ihmiset on määrätty pysymään kodeissaan, ja ulos saa lähteä vain välttämättömiä ruoka- ja apteekkikäyntejä tai töihin ja sairaalaan menoa varten. Liikenneministeri José Luis Ábalosin mukaan on ”ilmeistä”, että toimia jatketaan kauemmin kuin alun perin suunnitellut 15 päivää.

Espanjassa on todettu Johns Hopkinsin yliopiston tietokannan mukaan noin 11 800 tautitapausta. Kuolleita on noin 500, parantuneita yli tuhat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että yksityiset sairaalat ovat Suomessakin poikkeustilanteessa velvollisia antamaan vuodepaikkansa koronakäyttöön.

Suomessa ole laajamittaista yksityistä sairaalakapasiteettia ei kuitenkaan ole.

– Mutta meillähän ei juuri yksityisiä vuodepaikkoja sairaaloissa ole. Ei meillä tällaista reserviä juurikaan käytettävissä ole, Järvinen sanoi.

Lue myös:

...

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.