Espanjassa yli 29 400 hoivakotien asukasta on kuollut koronavirukseen vuoden aikana. 19 835 ihmistä kuoli viime vuoden maaliskuun ja kesäkuun välisenä aikana joko vahvistettuun koronavirukseen tai tartuntaan sopiviin oireisiin. Lukema on yli kaksi kertaa suurempi kuin se, jonka viranomaiset kertoivat viime vuonna tapahtumien aikaan. Todellisuudessa kenelläkään ei ollut hyvää tietoa siitä, kuinka moni hoivakotien asukas sairastui tai kuoli.

Uusista lukemista uutisoi El País.

Viranomaisten mukaan hoivakodeissa vahjvistestettuja koronavirustartuntoja on ollut pandemian aikana yhteensä yli 86 200. Kun verrataan tartuntalukuja ja kuolleiden lukumäärää, ilmenee, että 23,7 prosenttia niistä hoivakotien asukkaista, joilla todettiin koronavirus, kuoli. Lukema ei kuitenkaan sisällä niitä viruksen saaneita, joita ei ikinä testattu.

Kaiken kaikkiaan Espanjassa on kuollut 70 000 ihmistä, joilla on ollut vahvistettu koronatartunta.

Hoivakotien korkeat kuolinluvut kertovat terveydenhuollon romahtamisesta Espanjassa. Kevään pahimman kriisin aikana monet vanhukset kuolivat saamatta minkäänlaista lääkärin apua ja potilaita oli jopa kielletty tuomasta sairaalaan.

Tällä hetkellä tilanne näyttää valoisammalta koronarokotteiden ansiosta. Hoivakotien asukkaista on nyt Espanjassa rokotettu yli 85 prosenttia.