– Todennettujen korona-virusinfektioiden määrä on Suomessa (15.3.) 44.0 tapausta per miljoona asukasta, kun se on Italiassa 349.9, Norjassa 221.2, Tanskassa 149.2, Ruotsissa 97.1 ja Virossa 101.8. Vaikka testaukseen pääsevien kriteerit maissa nyt vaihtelevat, voidaan todeta, että meillä Suomessa on juuri ja juuri vielä mahdollista tavoitella korona-infektiohuipun siirtymistä eteenpäin.

Kansainvälisten asiantuntijoiden kehotusten mukaan Suomen tulisikin tehdä kaikki voitava uusien tautitapausten kasvun hillitsemiseksi. Jo lähitulevaisuudessa meillä on kattavammat diagnostiset menetelmät käytössä ja mahdollinen rokote monisairaita ja terveydenhuollon ammattilaisia suojelemaan.

Moni lapsi ihmettelee, miksi kouluissa saa viettää päivät, kun kaikki massaluonteiset tapahtumat on kielletty, harrastukset on keskeytetty ja kauppakeskuksissa norkoilua kehotetaan välttämään. ”Kouluissa on kyse yhteiskunnan keskeisestä toiminnosta, jota ei pidä ilman erittäin raskaita perusteita lamauttaa”, vastataan (HS 13.3.) Suomen tiheimmältä koronatautialueelta. Yle:n Ykkösaamussa (14.3.) kuultiin, että ”liian aikaisin toteutetut toimenpiteet ovat todennäköisesti tehottomia”.

Mihin näyttöön nämä suomalaisten päättäjien viestit kansalle perustuvat? Johtajuuden puute on näkynyt vitkasteluna rajoittaa koulujen sulkemista ja tarpeetonta matkustamista, ja kuulunut väestöviestinnässä ns. lastenhoito-ongelmana. Monen lääketieteen asiantuntijan ja maalaisjärjellä ajattelevan rivikansalaisen mielipiteet on tylysti jätetty huomioimatta.

Koulujen etäopetus ja päiväkotien sulkeminen on nyt välttämätöntä. Tämä toki vaatii uudenlaisia järjestelyitä, mutta lomakaudellakin terveydenhuoltojärjestelmämme ja yhteiskuntamme on aina ollut toimiva. Digiin on satsattu vuositolkulla, ja meillä on nyt mahdollisuus klikata itsemme sähköpostissa olevan linkin kautta ryhmätapaamiseen tai koulutunnille. Korona-katastrofi on länsimaisen tietoyhteiskunnan näytön paikka.

Maria Juusela, LT

erikoislääkäri, Espoo