Uudenmaan rajojen pitäminen suljettuna on edelleen välttämätöntä, ja rajojen avaamisen sijasta tulisikin nyt harkita myös muiden alueiden rajojen sulkemista, jotta infektio ei kulkeutuisi sisään harvan tautitiheyden alueelle, kirjoittaa Maria Juusela mielipiteessään.

Rajoitustoimien höllentäminen tässä vaiheessa epidemian kulkua on täysin väärä signaali kansalle, joka jo nyt on alkanut pohtia, lähdetäänkö ensi viikolla mökille vai vähän reissuun vaan?

Pääministeri Sanna Marin ja muutamat julkisuudessa esiintyvät asiantuntijat väittävät, että tautitiheys ja uusien tartuntojen ilmentyminen olisi tasoittumaan päin Hus-alueen ja muun maan välillä. Mihin nämä väitteet perustuvat? Tilastojen perusteella maakunnissa todetut tartuntaluvut ovat pysyneet matalina, ja tartuntaketjut on toistaiseksi pystytty määrittämään. Uusimaalaiset ovat kantaneet vastuutaan koronataistelussa suojellakseen läheisiään, kriittisten alojen työntekijöitä ja väestöä maakunnissa.

On selvää, että mikäli Uudenmaan rajat avataan, liikehdintä alkaa. Karanteerin jatkuessa nyt etätyöhön tottuneet uusimaalaiset varmasti vaihtavat mielellään maisemaa maakuntiin ja saaristoon. Kauppaketjujen ja pienempien kyläpuotien "vessanpaperihyllyt" tai "hamstraus" onkin oiva mittari seurata, missä väki pitää majaansa, ja samalla väistämättä toimii potentiaalisena koronainfektion välittäjänä.

Emmekö ole Italiasta, Helsinki-Vantaalta tai Kainuusta oppineet? Meillä on ollut taudista viikkokausia vapaita alueita siihen asti, kunnes paikkakuntalaiset ja ulkopaikkakuntalaiset ovat kohdanneet – ihan vaan lyhyesti. Millä muulla keinolla voidaan hallita ihmisvirtojen mukana maantieteellisesti liikkuvaa virusta kuin eristämällä ihmisten liike joko ulos tai sisään rajatulta alueelta?

On täysin mielivaltaista sanoa, että menehtyneiden määrällä ei mitattaisi kriisin hallinnassa onnistumista. Tai että diagnosoimattomat ja jäljittämättömät tartunnat eivät todellisuudessa määrittäisi koronaviruksen aiheuttamaa sosiaalista ja taloudellista tuhoa. Meidän nykyiset tautitilastot eivät kerro koronatartuntojen todellisesta esiintyvyydestä, koska epidemian alkuvaiheessa ja edelleen kaikkia oireisia ei testata. Sen, minkä taakseen jättää, edestään löytää.

Uudenmaan rajojen pitäminen suljettuna on edelleen välttämätöntä, ja rajojen avaamisen sijasta tulisikin nyt harkita myös muiden alueiden rajojen sulkemista, jotta infektio ei kulkeutuisi sisään harvan tautitiheyden alueelle.

Terveydenhuollon ja vanhustenhuollon henkilöstön rajalliset resurssit eivät ole merkitsevästi muuttuneet maakuntien osalta, ja Hus-alueella tautitapaukset lisääntyvät yhä. "Tehdään oikeaoppiset toiminnot oikeaan aikaan", niinpä. Kriisin hallinnassa toivoisi otettavan iso askeleen edelle, ja pysyttävän askeleen edellä, kunnes koronarokote on käytössä.

Jos nykyisiin rajoituksiin tulee muutoksia, pitää olla valtioneuvoston ohjeistus siitä, miten arjessa tarkalleen toimitaan ja milloin suojamaskeja pidetään. Jos uusimaalainen saa oireita maakunnassa, hakeutuuko hän siellä hoitoon vai liikkuuko hän oireisena läpi Suomen Uudellemaalle hoitoon? Saako hän ja mahdollinen matkaseuralainen käydä matkan varrella huoltoaseman vessassa tai poimia kahvilasta kupin kahvia tai ylipäänsä pysähtyä tankatakseen?

Maria Juusela, LT, erikoislääkäri, Espoo

Lue myös:

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.