Ravinnon terveysvaikutusten tutkimista mutkistaa, että ihmisten todellisia ruokailutottumuksia on vaikea tarkkailla.

Englantilaistutkijat kiersivät tämän hidasteen kiinnostavalla tavalla.

MIT Technology Review -lehti kertoi viime viikolla tutkimuksesta, jossa selvitettiin ravinnon vaikutusta korkeaan verenpaineeseen, verensokeriin ja kolesteroliin.

Tutkijat saivat käyttöönsä kaikki Lontoon suurimman elintarvikeketjun Tescon kuitit vuodelta 2015. He vertailivat kuittien dataa asuinalueittain samojen alueiden yleislääkäreiden seuraavana vuonna kirjoittamiin resepteihin, jotka paljastivat, millaisia tauteja kullakin asuinalueella sairastettiin.

Data oli valtava. Tescolla on Lontoossa 411 myymälää ja 1,6 miljoonaa asiakasta. Nämä ostivat 1,6 miljardia tuotetta vuonna 2015.

Tutkimusryhmä arvioi jokaisesta tuotteesta muun muassa energiamäärän, rasvojen laadun ja hiilihydraatit. Näin he pystyivät analysoimaan kunkin asuinalueen keskimääräisen ravinnon laadun. Asuinalueita on 937.

Mitä tutkimuksessa selvisi?

Tutkijoita kiinnosti erityisesti, miten ravinnonsaanti korreloi metabolisen oireyhtymän eli korkean verenpaineen, korkean kolesterolin ja diabeteksen kanssa.

Odotetusti suuri määrä hiilihydraatteja, rasvaa ja sokeria näytti liittyvän metabolisen oireyhtymän lisääntymiseen, kuten myös suuret kalorimäärät. Kuitupainotteinen ja hyvin vaihteleva ravinto puolestaan näytti torjuvan metabolista oireyhtymää.

Kaikkein vahvin side oireyhtymään oli ravintoaineiden vaihtelevuudella ja kalorimäärällä, sanotaan tutkimuksessa.

Tarkastelussa löytyi tilastollisesti merkittäviä eroja asuinalueiden välillä. Niistä voi katsella karttoja täällä.

Varakkaiden ja korkeasti koulutettujen asuinalueina tunnetut City of London ja Chelsea kuluttivat keskivertoa enemmän kuituja ja niiden asukkaiden ravintoaineiden saannissa oli positiivista vaihtelua.

Vastakohtana oli kaupungin köyhiin asuinalueisiin kuuluva Newham, jonka asukkaat saivat ravinnossaan keskimääräistä enemmän kaloreita ja vähemmän vaihtelevia ravintoaineita. Alueella sairastettiin paljon diabetesta.

Kiinnostavaa oli, että tulotaso ei kuitenkaan ennustanut sairastumista suoraviivaisesti, toisin kuin ravintotottumukset, joissa terveempinä pysyivät ne, jotka söivät järjestelmällisesti vähemmän hiilihydraatteja, sokeria ja kaloreita ja nauttivat ravintoaineita vaihtelevasti.

– Hackneyn asukkaat ovat köyhiä, mutta heidän ruokailutottumuksensa ovat terveellisempiä ja he sairastavat vähemmän diabetesta kuin ihmiset esimerkiksi Newhamissa, tutkija Luca Maria Aiello Nokia Bell Labsista sanoo.

Vuonna 1925 perustettu Nokia Bell Labs sijaitsee Cambridgessa, ja se on saanut Nokia-nimensä, kun Nokia vuonna 2016 osti yksikön Alcatel-Lucentilta.

Jatkossa tutkijat aikovat ennustaa alueiden verenpaineen, kolesterolitason ja verensokerin kehitystä asukkaiden ostosten perusteella.

Kuvatekstiin lisätty viimeinen lause 23.5.2019 klo 14:00

Lue lisää ravinnon yhteydestä terveyteen:

Ruokaohjeista tuli osa neurologin työtä (Mediuutiset 9.3.2018)

Suoliston mikrobistolle kannattaa tarjota sopivaa ravintoa, kuten ruisleipää – Tumman viljan terveellisyys saa selityksen tutkimuksessa (Mediuutiset 16.5.2019)

Aikuisten ruokavalio on kaukana suositeltavasta – Miesten ja naisten ruokavaliot eroavat yhä enemmän toisistaan (Mediuutiset 9.1.2019)

Ravinnosta saatava natrium voi lisätä eteisvärinän riskiä (Mediuutiset 7.12.2018)

Yllättävä löydös suolistosta ylipainoisilla: solut suosivat ravintona sokerin sijaan rasvahappoja (Mediuutiset 14.6.2019)