Terveysteknologia-startup Neuro Event Labs on hyvässä kasvuvauhdissa. Sen epilepsiapotilaiden seurantaan kehitetty teknologia on käytössä yli 20 sairaalassa. Nyt yhtiö keräsi 3,9 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen kasvuun. Sijoittajina olivat norjalainen Hadean Ventures , saksalainen SHS Capital ja kotimainen Maki.vc .

”Rahoituksella laajennamme Yhdysvalloissa terveydenhoitomarkkinoille, sekä kiihdytämme kasvua Euroopassa”, toimitusjohtaja Kaapo Annala kertoo.

Äskettäin startup julkaisi yhteistyön Yhdysvalloissa Jefferson Health -sairaala­liittymän kanssa.

Tekoälyavusteinen epilepsiahoidon seurantatyökalu Nelli mahdollistaa epilepsiapotilaiden ja muiden neurologisista sairauksista kärsivien paremman diag­nosoinnin ja seurannan. Järjestelmä tunnistaa ja seuraa potilaan kohtauksia videol­ta konenäön avulla. Se seuraa esimerkiksi potilaan hengitystä ja liikkeitä.

Erityisesti yöllisten kohtausten tunnistaminen on muutoin vaikeaa, sillä nukkuva ihminen ei yleensä huomaa tai muista kohtauksia.

Neuro Event Labsin taustalla on Tampereen yliopistollisen sairaalan ­neurologian ylilääkärin, professori Jukka Peltolan tutkimus. Hän tarvitsi teknologiaa potilaidensa parempaan seurantaan, ja yhdisti voimansa Nokia-taustaisten teknologiakehittäjien kanssa.

Erityisesti yöllisten kohtausten tunnistaminen on muutoin vaikeaa.

Keväällä 2017 markkinoille tullut ratkaisu perustuu yhtiön omaan ohjelmistokehitykseen, mutta hyödyntää valmiita kaupallisia kameroita ja mikrofoneja.

Käytännössä uusi teknologia korvaa kalliita, sairaalassa tehtäviä video-EEG-kuvauksia.

– Video-EEG -rekisteröintejä otetaan potilaasta tyypillisesti parina vuorokautena. Jokaisella epilepsiapotilaalla ei ole joka päivä kohtauksia, jolloin niitä ei näy tutkimusjaksolla. Vain harvat potilaat koskaan pääsevät tutkimukseen, joka maksaa tuhansia euroja päivää kohden, Annala huomauttaa.

Kotiin asennettava seurantalaite on edullinen ja skaalautuu isolle joukolle potilaita. Useiden viikkojen seurantajaksolla saatava data potilaan kohtauksista mahdollistaa myös paremman diagnosoinnin.

Oletko lääkäri, hammaslääkäri, proviisori tai farmaseutti? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.