Korkeimman korona-sairastavuuden huipun arvioidaan toistaiseksi osuvan Suomeen vasta alkukesästä. Todennettujen tapausten määrä kasvaa kuitenkin päivittäin, ja tilanne voi muuttua nopeastikin.

Aika on vielä kuitenkin etu, joka on selkeästi Suomen puolella, ja se kannattaa nyt hyödyntää kaikin tavoin.

Hallitusta on moitittu muun muassa hitaudesta, mutta on hyvä huomioida, että Kiinasta ja Italiasta on saatu tarkentuneita ja vahvistettuja tietoja viruksen ennätysnopeasta leviämisvauhdista sekä kyvystä tehdä tuhojaan ihmisten elimistöissä oikeastaan vasta viime viikolla. Edelleen olemme epätietoisia esimerkiksi siitä, saavuttaako sairastunut immuniteetin ja jos, kuinka pitkäksi aikaa.

On siis yhä tärkeää suojata terveydenhuollon ammattilaisia niin hyvin kun mahdollista ja kannustaa kansalaisia pysymään kodeissaan.

Terveydenhuollossa työskenteleville on kehittynyt hyvä paineensietokyky, mutta inhimillisesti ottaen ajat ovat silti kovat. Mieli kuormittuu väkisinkin, epätietoisuus lisää taakkaa.

Lääketieteen opiskelija Jussi Paterno nosti yhteisöpalvelu Twitterissä esiin aidon huolen: kun pian sote-ammattilaiset painivat todenteolla koronaan sairastuneiden auttamiseksi – oman terveyden kustannuksella – se lietsoo riittämättömyyden tunnetta, miten työpaikoilla huolehditaan riittävästä työnohjauksesta?

Huoli on aiheellinen, etenkin kun moni tekee jo valmiiksi töitä jaksamisen rajoilla. Nuorten Lääkärien yhdistyksen puheenjohtaja Riku Metsälä tarttui Paternon viestiin ja muistutti, että opiskelijoista osa on tässä painissa ensimmäistä kertaa töissä lääkärinä. Kokeneilta kollegoilta ja muilta ammattiryhmiltä tarvitaan varmasti tukea. Haasteen molemmat heittivät myös Lääkäriliitolle.

Luonnossa liikkuminen vahvistaa ja lisää hyvinvointia kaikin tavoin, samoin kannustavat ja hyväksyvät ajatukset itsestä. Omiin vahvuuksiin luottaminen kantaa, sanoo lääkäri Kari Varkila Mediuutisten kahdeksanosaisessa podcast-sarjassaan. Suomalainen terveydenhuolto omaa vahvan osaamisen kulttuurin, myös se suojelee. Suosittelen kuuntelemaan vaikka metsälenkeillä.

Poikkeusoloissa myös tiedon tarve on kasvanut valtavaksi. Mediuutisten digiuutiskanava kiinnostaa nyt poikkeuksellisen paljon. Kiitos luottamuksesta lukijat, toimitus tekee parhaansa tuottaakseen ajantasaista ja luotettavaa tietoa jatkossakin.