Mobiilisovelluksista on toivottu apua koronaviruksen leviämisketjujen seuraamiseen ja katkaisemiseen. Ajatuksessa ei ole mitään vikaa, mutta toteutus on herättänyt paljonkin kysymyksiä.

Heti kärkeen ryhdyttiin miettimään muun muassa yksilönsuojaa ja sitä pitäisikö sovelluksen käytön olla vapaaehtoista. Tälle kannalle on päädytty.

Myös rahoitus on herättänyt isoja kysymyksiä. Moni on ihmetellyt sosiaali- ja terveysministeriön sovellukselle varaamaa miljoonabudjettia.

Yle kirjoittaa, että Vaasan keskussairaalassa on aloitettu Ketju-sovelluksen pilotointi, johon osallistuu 33 vapaaehtoista päivystyspoliklinikan työntekijää. Pilotissa käytetään tekaistuja tartuntadiagnooseja. Sovellus ei ole missään yhteydessä potilastietojärjestelmään.

Vaasan kokeilua jatketaan kesäkuun alkupuolelle. Tämän jälkeen sekä saadut tulokset että sovelluksen lähdekoodi luovutetaan vapaasti kenen tahansa käytettäväksi.

Toimivuuden lisäksi tutkitaan sovelluksen tietoturvaa, joka luonnollisesti on herättänyt epäilyksiä. – Epäilykset ovat laantuneet, kun olen kuullut, miten Ketju-sovellus toimii, pilottiin osallistuva osastonhoitaja Tarja Makkonen sanoo Ylelle.

Sovelluksen toimittavat sairaanhoitopiirien omistama ict-yhtiö 2M-IT sekä ohjelmistoyhtiöt Reaktor ja Futurice ja tietoturvayhtiö Fraktal. Pilottihankkeen rahoittaa Sitra. Ketju-sovelluksen toimintaa avataan hankkeen verkkosivulla.

Ketju pitää bluetooth-teknologian avulla anonyymisti kirjaa puhelimen käyttäjän kohtaamista ihmisistä, jotka ovat asentaneet puhelimeensa saman sovelluksen.

”Altistuneiden digitaalinen tunnistaminen ei korvaa terveysviranomaisten tekemää jäljitystä ja testausta, vaan tukee ja tehostaa olemassa olevaa prosessia. Se helpottaa terveydenhoitohenkilökunnan työkuormaa ja tarjoaa kansalaisille konkreettisen tavan taistella epidemiaa vastaan”, todetaan Ketjun verkkosivulla.