Euroopan lääkevirasto EMA käynnistää tutkimuksen siitä, onko Venäjällä kehitetyn ja testatun Sputnik V -koronavirusrokotteen testeissä noudatettu kansainvälisiä eettisiä ja tieteellisiä normeja. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times.

FT:n mukaan tutkimus olisi alkamassa ensi viikolla ja perustuu viraston näkemykseen, jonka mukaan rokotteen kliinisiä eli ihmisillä tehtyjä kokeita ei olisi tehty eettisesti.

Venäjä on kertonut, että ihmiskokeita rokotteella tehtiin Venäjän valtion työntekijöillä ja asevoimien palveluksessa olevilla. Uutistoimisto Reuters on kertonut, että jotkut kokeisiin osallistuneet ovat kokeneet osallistumiseen painetta esimiehiltään.

Rokotteen kehitystä rahoittaneen Venäjän suorista ulkomaisista sijoituksista vastaavan sijoitusrahaston johtaja Kirill Dmitriev toteaa FT:n haastattelussa, että osallistujia kohtaan ”ei ollut painetta, ja Sputnik V noudatti kaikkia kliinisiä käytänteitä”.

EMA ei ole hyväksynyt Sputnik-rokotetta käyttöön EU-maissa, vaikka osa Itä-Euroopan maista onkin ottanut rokotetta käyttöön omalla päätöksellä.

Financial Times kertoo, että antaakseen toimiluvan EMA vaatii, että rokotteen testeissä on noudatettu kansainvälisiä GCP-säännöstöä, joka on suunniteltu takaamaan lääkekokeiden suunnittelun ja toteutuksen asianmukaisuutta. EMA pitää tätä edellytyksenä myös sille, että rokotteen testidataa voidaan pitää luotettavana.

Slovakiassa päätös rokotehankinnasta johti pääministerin eroon.

Dmitrievin mukaan Sputnik V on jo hyväksytty käyttöön 59 maassa, joissa sen testidataan ja eettisyyteen on oltu tyytyväisiä.

EU-maista Unkari ja Slovakia ovat hankkineet Sputnik V -rokotetta käyttöönsä Venäjältä. Slovakiassa päätös rokotehankinnasta johti viime kuussa maan pääministerin eroon.