Enterovirusinfektiot ovat lisääntyneet useissa Euroopan maissa syksyn 2021 aikana. Liikkeellä on useita eri enterovirustyyppejä. Myös Suomessa tartuntoja on jo todettu yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2020, selviää THL:n tartuntatautirekisteristä.

Ranska on raportoinut enterovirusinfektioiden lisääntymisestä kesäkuusta alkaen. Tapaukset ovat olleet pääosin alle kahdeksanvuotiailla lapsilla. Oireina ovat olleet enterorokko tai herpangiina, ja aiheuttaja on useimmiten ollut CVA6 tai jokin muu coxsackie A -ryhmän viruksista, THL tiedottaa.

Englannissa, Ranskassa, Espanjassa ja Belgiassa on havaittu elokuun ja lokakuun välisenä aikana yhä enemmän myös EV-D68-tapauksia. Kyseinen virustyyppi aiheuttaa yleensä lieviä hengitystieoireita, mutta se voi joskus ilmetä myös vakavana keuhkokuumeena tai johtaa halvausoireisiin. Osa havaituista tapauksista on vaatinut sairaalahoitoa, mutta halvausoireisia EV-D68-tapauksia ei ole raportoitu vuoden 2021 aikana. Suomessa ei ole havaittu yhtään EV-D68-tapausta tänä vuonna.

Suomessa enteroviruskausi alkaa loppukesällä ja painottuu syyskuukausille, mutta enteroviruksia esiintyy ympäri vuoden. Kuluvana vuonna myös Suomessa on ollut jo enemmän enterovirustapauksia kuin koko vuoden 2019 tai 2020 aikana. Vuonna 2020 enterovirustapauksia raportoitiin yhteensä 63. Vuonna 2019 tapauksia oli 151. Tänä vuonna tartuntoja on ollut 205. THL:n tietoon ei ole tullut yhtään vakavaa enterovirusinfektiota.

Enterovirus aiheuttaa yleensä lievän taudin

Enterovirusten aiheuttamat taudit ovat yleensä lieväoireisia hengitystieinfektioita tai enterorokkoa. Infektiot paranevat tavallisesti itsestään 1–2 viikon kuluessa. Vuosittain esiintyy kuitenkin myös vakavampia taudinkuvia.

Enterovirukset aiheuttavat oireita useimmiten lapsilla, mutta myös nuoret ja aikuiset voivat saada tartunnan ja esimerkiksi oireisen enterorokon. Enteroviruksen aiheuttaman aivokalvotulehduksen tavallisimmat oireet ovat kuume, päänsärky ja niskajäykkyys.

Enterovirukset tarttuvat joko ulosteesta käsiin ja käsistä suuhun tai pisaratartuntana. Tehokkain tapa estää tartuntoja on huolellinen käsihygienia, johon kuuluu käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä.

Enterovirusinfektiota epäiltäessä tulisi ottaa hengitystie-erite- ja ulostenäyte. Näytteet lähetetään enterovirustutkimuksia tekevään kliinisen mikrobiologian laboratorioon, josta saa tarkemmat näytteenotto-ohjeet.

”Jos potilailla esiintyy vakavia oireita, jotka voivat olla enteroviruksen aiheuttamia, pyydämme ottamaan yhteyttä myös THL:n tartuntatautilääkäriin”, THL tiedottaa.

Lue seuraavaksi: