Enterovirusrokote suojaa prekliinisissä kokeissa hiiriä viruksen aiheuttamalta tyypin 1 diabetekselta, ilmeni Tampereen yliopiston ja Karoliinisen Instituutin tutkimuksessa. Tutkimus on julkaistu Diabetologia-lehdessä.Enterovirukset ovat yleisimpiä ihmisiä infektoivia viruksia, ja niiden on arveltu olevan yksi todennäköinen tyypin 1 diabeteksen lisääntymistä selittävä tekijä.

Tutkijat osoittivat, että prototyyppirokote estää enteroviruksen aiheuttaman diabeteksen hiirissä. Tällaista rokotetta voitaisiin käyttää riskiryhmien suojaamiseen virusinfektioilta diabetesyhteyden selvittämiseksi. Jos jatkotutkimukset vahvistavat virusten merkityksen taudin synnyssä, voitaisiin rokotteella estää osa tulevaisuuden tyyppi 1 diabetestapauksista.Tyypin 1 diabetes on lasten yleisin krooninen sairaus. Suomessa ja Ruotsissa on suurin diabeteksen esiintymistiheys maailmassa. Niissä useampi kuin yksi ihminen 200:sta kärsii tyypin 1 diabeteksesta. Sairaus aiheutuu haiman insuliinia tuottavien solujen tuhoutumisesta.

Tällä hetkellä tyypin 1 diabetekseen ei ole ennaltaehkäiseviä hoitoja. Kyseessä on jatkuvaa hoitoa vaativa sairaus, johon liittyy myöhemmällä iällä usein vakavia komplikaatioita, kuten sydän- ja verisuonitauteja, näön heikkenemistä ja amputaatioriski.Tutkimuksessa käytetty rokote sisälsi enteroviruksen, jonka on laajoissa kliinisissä tutkimuksissa havaittu liittyvän tyypin 1 diabeteksen syntyyn. Tämä virus on yleinen ja aiheuttaa yleensä flunssan kaltaisen taudin. Se voi kuitenkin hakeutua myös haimaan ja sen insuliinia tuottaviin soluihin. Varsinkin pienet lapset ovat alttiita viruksen vaikutuksille. Tällä hetkellä ei ole saatavilla rokotetta, joka suojaisi ihmisiä tyypin 1 diabetekseen liitetyiltä enteroviruksilta. Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa osoitettiin, että on mahdollista estää viruksen aiheuttama diabetes rokotteen avulla. Rokote suojasi hiiriä myös muilta viruksen aiheuttamilta kudosvaurioilta, eikä se aiheuttanut sivuvaikutuksia.–Käytetty rokoteteknologia tarjoaa hyvät edellytykset myös useamman enteroviruksen sisältävän rokotteen valmistamiseen. Toivomme, että tämänkaltaista rokotetta voitaisiin käyttää enterovirusten merkityksen osoittamiseen tyypin 1 diabeteksen synnyssä sekä myöhemmin taudin ehkäisyssä, toteaa apulaisprofessori Vesa Hytönen Tampereen yliopistosta tiedotteen mukaan.Nyt saavutetut tulokset ovat erittäin tärkeä askel ihmisillä tehtävien rokotetutkimusten kannalta.

Rokotetta kehittävät Vactech Oy yhdessä yhdysvaltalaisen Provention Bion kanssa.