Lontoon Imperial Collegen professori, Maailman terveysjärjestö WHO:n neuvonantajana toimiva David Nabarro pitää täysin mahdollisena, ettei koronavirusta vastaan pystytä kehittämään tehokasta ja samalla turvallista rokotetta.

– Maailmassa on viruksia, joita vastaan ei ole rokotetta. Emme voi absoluuttisesti olettaa, että koronavirusta vastaan tulee olemaan rokote, joka läpäisee tehokkuutta ja turvallisuutta koskevat testit, hän kommentoi CNN:n haastattelussa ja mainitsee esimerkkinä HIV:n.

Nabarron mukaan tästä syystä on erittäin tärkeää, että yhteiskunnat pyrkivät sopeutumaan elämään koronaviruksen kanssa.

– On absoluuttisen tärkeää, että valmistaudumme puolustautumaan koronavirusta vastaan ajatellen, että siitä on tullut pysyvä vihollinen. Meidän on valmistauduttava elämään sosiaalista elämää ja hoitamaan talouden aktiviteetit tämän viruksen kanssa, hän sanoo.

Nabarro korostaa ihmisten oman vastuun merkitystä, koska koronarajoituksia ei voida jatkaa loputtomiin.

– Ihmisten on opeteltava elämään ’covid-valmiudessa’. Se tarkoittaa sitä, että he eristävät itsensä heti, jos saavat viruksen oireita.

Amerikkalaisen trooppiseen lääketieteeseen erikoistuneen tohtori Peter Hotezin mukaan joka tapauksessa tarvitaan myös B-suunnitelma.

– Emme ole ikinä kehittäneet yhtäkään rokotetta 12-18 kuukaudessa. En sano, että se on mahdotonta, mutta se olisi aikamoinen saavutus. Jos rokote on A-suunnitelma, niin tarvitaan myös B-suunnitelma, hän toteaa CNN:lle.

OLETKO LÄÄKÄRI, HAMMASLÄÄKÄRI, PROVIISORI TAI FARMASEUTTI? Kirjautumalla saat kaikki Mediuutisten digisisällöt käyttöösi maksutta.