Suomen ensimmäinen eteistunnistukseen kykenevä johdoton sydämentahdistin on asennettu potilaalle Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Sydän- ja keuhkokeskuksessa, kertoo Hus.

Pienikokoinen Micra AV -tahdistin tunnistaa sydämen oman rytmin eteisestä ja tahdistaa sen ohjaamana kammiota.

Micra AV -tahdistin on merkittävä innovaatio tahdistinhoidossa. Sen ansiosta johdoton tahdistus tulee mahdolliseksi myös eteis-kammiokatkospotilaille, jotka tarvitsevat jatkuvaa eteisohjattua kammiotahdistusta.

Sydämen tahdistus ilman johtoja minimoi tahdistininfektion riskin ja soveltuu myös niille potilaille, joille perinteisiä tahdistinjohtoja ei voida asentaa esimerkiksi laskimoreittiongelmien vuoksi.

Perinteiseen tahdistimeen verrattuna johdoton tahdistin on erittäin pienikokoinen - sen pituus on pituus 25,9 mm ja paino 1,75 g. Sen virtalähde kestää noin kymmenen vuotta.

Tahdistinkapseli viedään nivuslaskimoreittiä sydämen sisälle ja kiinnitetään nitinolihakasilla oikeaan kammioon.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa röntgenläpivalaisua käyttäen.

Johdoton tahdistustekniikka on ollut käytössä muutaman vuoden ajan, mutta aiemmilla laitteilla ei ole voitu tunnistaa eteisen rytmiä.

Tämä on rajoittanut johdottoman tahdistuksen käytön lähinnä eteisvärinäpotilaisiin ja niihin potilaisiin, joilla tahdistuksen tarve on satunnaista.

Lue lisää: