Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA on hyväksynyt ensimmäisen lääkkeen, joka sisältää kannabiksesta puhdistettua huumaavaa ainetta.

Kannabidioli Epidiolexin sisältämä kemiallinen aine, CBD, on kannabiskasvin ainesosa. Se ei kuitenkaan aiheuta huumaavaa oloa tai euforian tunnetta, joka syntyy tetrahydrokannabinolista eli THC:sta.

Suun kautta otettavaa kannabidiolia käytetään kahden vaikean epilepsian muodon, Lennox-Gastautin syndrooman sekä Dravetin syndrooman hoidossa yli kaksivuotiailla potilailla. Molempiin sairastutaan lapsena ja kumpikin sairauksista on niin vakava, että useimmilla potilailla on kehityshäiriöitä ja he tarvitsevat apua arjessa.

FDA:n virkamies Scott Gottlieb toteaa tiedotteessa, että lääkkeen hyväksyntä kertoo siitä, että huolelliset tutkimusohjelmat kannabiksen lääkekäytöstä voivat johtaa merkittäviin lääkehoitoihin.

– Jatkamme tukeamme tieteellisille tutkimuksille, jotka selvittävät marihuana-johdannaisten, turvallisten ja tehokkaiden sekä korkealaatuisten lääkeaineiden potentiaalia. Samalla olemme valmiita toimimaan, jos huomaamme CBD:tä sisältävien tuotteiden asiatonta markkinointia, Gottlieb toteaa tiedotteessa.

Epidiolexin tehoa on tutkittu kolmessa satunnaistetussa, kaksoissokkoutetussa, plasebokontrolloidussa kliinisessä tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui 516 Lennox-Gastautin syndromaa tai Dravetin syndroomaa sairastavaa henkilöä. Epidiolexin käyttö muiden lääkkeiden lisänä vähensi tehokkaasti epilepsiakohtauksien määrää plaseboon verrattuna.

Kliinisissä kokeissa tavallisimpia Epidiolexin haittavaikutuksia olivat uneliaisuus, rauhallisuus, uupumus, kohonneet maksa-arvot, heikko ruokahalu, ripuli, kutina, heikkous ja infektiot.

Epidiolexilla on ollut vuodesta 2014 lähtien FDA:n harvinaislääkestatus Lennox-Gastautin syndrooman hoitoon, kirjoittaa FirstWord-uutispalvelu.

Euroopassa lääkkeellä on harvinaislääkestatus sekä Lennox-Gastautin syndrooman että Dravetin syndrooman hoidossa. Lääkettä valmistava GW Pharmaceuticals odottaa FirstWordin mukaan lääkkeelle hyväksyntää Europan lääkeviranomaisilta ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.