Kesäkuun alussa K-kauppoihin ilmestyy ensimmäinen erä niin sanottuja kansalaismaskeja, sillä K-ryhmä, Ahlström-Munksjö sekä Filterpak kertovat käynnistävänsä yhteistyössä kasvomaskien kotimaisen tuotannon.

Ensimmäisen 600 000 kappaleen erän odotetaan valmistuvan toukokuun lopulla. Tämän jälkeen maskit saapuvat K-kauppoihin myyntiin.

Jatkossa tuotantoa on mahdollista laajentaa noin 1 500 000 kappaleeseen kuukaudessa, K-ryhmä tiedottaa.

Jos kasvomaskien asiakaskysyntä jatkaa kasvua, selvittää K-ryhmä myös muita mahdollisuuksia vastata tarpeeseen.

Kolmen suomalaisyrityksen yhteishanke toimii niin, että Ahlstrom-Munksjö vastaa maskien kuitukangasmateriaalin toimittamista, Filterpak varsinaisten tuotteiden valmistuksesta Hangossa ja K-ryhmä on tuotteiden tilaaja vastaten tuotteiden logistiikasta ja jakelusta.

K-ryhmä kertoo, että valmistettavien kansalaismaskien suodatustehokkuus on VTT:n mittauksen mukaan 88 prosenttia, mikä on merkittävästi esimerkiksi puuvillaisten kangasmaskien noin 20–40 prosenttia suodatustehoa parempi.

Tehokkuus ylittää selvästi myös muun muassa Ranskassa siviilikäyttöön tarkoitettujen maskien kansallisen standardin. Lisäksi maskeissa käytettävän kuitukankaan suodatus perustuu mekaaniseen suodatukseen, mikä lisää niiden kestävyyttä ja samalla mahdollistaa pidempiaikaisempaa käyttöä.