Oululainen MedKit on Suomen suurin ensihoitotuotteiden tavarantoimittaja. Vuonna 2008 perustettu yhtiö kertoo asiakkaikseen terveydenhuollon yksiköt, puolustusvoimat, kunnat, yritykset, kuluttaja-asiakkaat, sairaalat, poliisivoimat, urheiluseurat, rajavartioston, sairaankuljetustoimijat ja teollisuuden suurasiakkaat.

Tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa käsidesit, hengityssuojaimet ja kuumemittarit. Näkyykö koronavirustilanne kysynnän kasvuna?

”No mitä arvelisit?” vastaa yhtiön toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio. ”En osaa sanoa, kuinka monta kymmentä puhelua minulla on jonossa.”

”Kiitos kysymästä, kyllä on näkynyt ja tosi paljon. 400 tilausta on jonossa ja tilausten tahti on yksi per minuutti.”

Tilauksia tulee ”kaikilta, globaalisti”. Suomalaiset tilaukset ovat korostuneet tällä viikolla. Mitkä tahot erityisesti ovat korostuneet, yksityiset vai muut asiakkaat?

”Kaikki tahot.”

Myös kemianteollisuuden perheyritys Kiilto kertoo käsihygieniatuotteiden kysynnän kasvaneen viime päivinä erittäin nopeasti. Tästä johtuen puhtaus- ja hygieniatuotetilausten vahvistaminen kestää valitettavasti tällä hetkellä normaalia pidempään.

Yhtiö kertoo tehostaneensa tuotantoaan vastatakseen mahdollisimman hyvin puhtaus- ja hygieniatuotteiden kysyntään.

Kiilto kertoo, ettei sillä ole tällä hetkellä mahdollisuutta toimittaa tuotteita uusille asiakkaille tai yksityishenkilöille, sillä näiden tuotteiden osalta priorisoidaan terveydenhuollon asiakkaita sekä muita sopimusasiakkaita.

Käsi- ja pintadesinfiointiin tarkoitetuista tuotteista on valittu tuotannossa ensisijaisiksi tehokkaimmat ja laajamittaisimpaan käyttöön soveltuvat tuotteet. Prioriteettituotteissa käytettävien raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien ostoja on lisätty merkittävästi.

Tilaukset on toistaiseksi tehtävä kirjallisesti, eikä hygieniatuotteiden osalta vastata tällä hetkellä saatavuustietoihin. Kiillon tuotanto- ja varastotiloihin ei vastaanoteta vierailijaryhmiä.